Tags

, , , ,

Vanmiddag zit ik afwisselend te werken en te lezen. Omdat ik goed internet heb, kan ik – op de achtergrond – live naar de radio luisteren. “Streamen” heet dat. Ik luister naar Radio 4. Vanmiddag het Zondagmiddagconcert” van de Avro – rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan oa werken van Maurice Ravel en Darius Milhaud. Ik heb niet eerder van hem gehoord. Tenminste niet bewust. Een gat in mijn muzikale kennis? Wie weet! Ik heb dat vandaag meer dan goed gemaakt.

De presentator van dienst vertelt uitgebreid over Milhaud en de twee werken die vanmiddag worden uitgevoerd. “La création du monde” en “Le boeuf sur le toit“. Vooral het tweede werk trekt mijn aandacht. Milhaud haalde zijn inspiratie in Rio de Janeiro en uit Braziliaanse dansen en liedjes. Omdat ik vandaag – voorzichtig – aan het werk ben voor “Goes 2013″ luister ik met meer dan gewone belangstelling.

Le boeuf sur le toit

Wat een leuk werk. Ik word er helemaal blij van. Ik begin te googlen en lees meer over Darius Milhaud. Ik vind zijn muziek op iTunes. Een uur later staan deze twee werken op mijn iPod. Op Youtube vind ik een heleboel filmpjes. De tijd vliegt voorbij. Ik bekijk een heleboel verschillende versies. Voor piano en viool. Piano quatre-main. Een symfonische versie met dans en circus. Jean Cocteau maakte ooit een ballet op deze muziek. Er volgden nog veel choreografen die hetzelfde deden. De muzikale scènes worden telkens afgewisseld door hetzelfde, vrolijke thema.

Vanochtend was meneer Milhaud nog een nobele onbekende voor me. Nu luister ik al uren naar zijn muziek.