Tags

,

Wat heb ik me kostelijk vermaakt met het boek ‘De 100-Jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween’ van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson. Een heerlijk boek. Een aanrader.

Allan Karlsson – een mix van Zelig, Forrest Gump en Baron von Münchhausen – wordt 100 jaar. In het bejaardentehuis waar hij woont, wordt op dat moment de viering van zijn verjaardag voorbereid, maar Allan in niet van plan dit mee te maken. Zuster Alice legt de bewoners tal van regels op waarvan het alcoholverbod Allan het zwaarst valt. Allan heeft er genoeg van en besluit uit het raam te klimmen en te vluchten.

Op zijn pantoffels loopt Allan naar het busstation waar hij de eerste de beste bus pakt, maar niet voordat hij – bijna terloops – de koffer van een jongeman mee grist. Deze koffer blijkt vol te zitten met maffiageld. Al vrij spoedig daarna zetten bendeleden van ‘Never Again’ de achtervolging in op de hoogbejaarde man. Ook de politie zet een uitgebreide zoektocht op, maar de oude man is mentaal en fysiek nog best in orde en bovendien maakt hij onderweg een aantal vrienden die hem helpen uit handen van de maffia en politie te blijven.

Daarnaast is er tweede verhaallijn: de levensgeschiedenis van Allan Karlsson. Zijn verleden blijkt al even fantastisch als het avontuur wat ze op dit moment beleven. Vanaf zijn negende wordt hij alleen door zijn moeder opgevoed omdat zijn vader is vertrokken naar Rusland om de tsaar ten val te brengen. Wanneer Allan 15 jaar is overlijdt zijn moeder en staat hij er alleen voor. De levensfilosofie van zijn moeder houdt hij in ere: Het is zoals het is en het wordt zoals het wordt. Voor zijn 15e heeft Allan al alles geleerd over explosieven en hij begint dan ook met de bescheiden erfenis zijn eigen dynamiet bedrijf. Dit brengt hem uiteindelijk, iedere keer weer op geheel toevallige wijze, in contact met wereldleiders en belangrijke figuren uit de geschiedenis.

Allan is een positief mens. Hij is snel tevreden en kan zich wonderbaarlijk aanpassen aan de omstandigheden – als hij maar op tijd lekker kan eten en een borrel kan nemen. Hij heeft een gruwelijke hekel aan politiek en aan religie.

Het is het grappigste boek wat ik de laatste jaren heb gelezen. Met grote regelmatig zat ik hardop te schateren. De stijl is laconiek, losjes en feestelijk. Jonasson houdt met deze reis door de tijd én door de wereld de aandacht van de lezer gevangen. Allan Karlsson is overal. Je kunt hem beschouwen als een symbool van de 20e eeuw. De film wordt vast ook een succes.