Tags

Bergen op Zoom = Krabbegat  tijdens carnaval = de vastenavend. Een kort filmpje met wat uitleg over ‘de vastenavend‘.

Vastenavend in ’t Krabbegat‘ heeft zijn vaste onderdelen en is waarschijnlijk het meest theatrale carnaval van Nederland. De belangrijkste onderdelen voorafgaand aan de Vastenavend zijn: 11-11 – bekendmaking van het motto met een boel rituelen en het ‘Neuzebal‘ drie weken voor aswoensdag. Hier wordt het vastenavond-liedje gepresenteerd. Daarna volgen drie weekenden ‘leut‘ in de stad. ‘Agge mar leut et.’ De ‘Vastenavendkrant‘ – volledig in het Bergs – valt bij iedereen in de bus.

De Vastenavend‘ begint op zaterdag met ‘den intocht‘ van de Prins en zijn gevolg met ‘De Blauwe Schuit’. Op de Grote Markt krijgt hij de sleutel van de stad en presenteert ‘de Gròòtste Boer’de Ellef Gebooie‘. In Hotel De Draak praat men de Prins bij tijdens het ‘Pratje op ’t Biljart‘. Op zondagmiddag wordt het ‘Dweilbandfestival‘ gehouden.

De meeste Krabben moeten niets hebben van de carnavalskostuums die in veel andere plaatsen gedragen worden. In ’t Krabbegat dragen mannen meestal een blauwe boerenkiel met vitrage, rode zakdoek en veldteken. Dames dragen een oude bontjas met een stuk vitrage. Hoofddeksels zijn vaak lampenkappen of vogelkooitjes.

Het meest theatrale onderdeel is op maandag ‘de Kindervastenavend‘. Mijn favoriete activiteit. Alle belangrijke personages – Prins – Nar – Gròòtste Boer – Steketee – Wanna – Peperbus – spelen dan op de Grote Markt een toneelstuk voor alle Krabbekes. Daarna begint de ‘dweilavond‘. In de hele binnenstad worden sketches opgevoerd.

Op dinsdag volgt ‘Den Optocht’ met grote en kleine praalwagens en wandelgroepen. Voor de bouwclubs ging daar maanden voorbereiding aan vooraf. Dan volgen ’s avonds nog de sluiting en ‘het vallen van de Kraai‘.