Tags

,

Het is vandaag 11 juli – de nationale feestdag van Vlaanderen. Er was een tijd dat ik uitkeek naar deze dag – we mochten dan de vlag bij ons thuis uithangen. ‘Huize Tijl‘ en ‘de Vlaamse Leeuw‘. En op mijn jongens-kamer-deur een sticker met daarop de tekst ‘Ik ben Vlaming en daar ben ik fier op’.

Ik denk dat die sticker er nog op zat toen mijn moeder ‘Huize Tijl‘ een paar jaar geleden heeft verkocht.

11 juli verwijst naar de overwinning van een Vlaams volksleger op het geoefende Franse leger. In de geschiedenisboeken kennen we dit als: ‘de Guldensporenslag’ (11 juli 1302). Ik herinner me deze lessen (verhalen) nog goed. Ik hoorde ze voor het eerst in het derde leerjaar bij meester Van der Borgt. Ik was ontvankelijk voor dit soort krijgshaftige verhalen. In mijn fantasie trok ik die ochtend mee ten strijde met Jan Breydel en Pieter de Coninck om de Franse landvoogd Jacques de Châtillon te verslaan met mijn ‘goedendag‘.

De Guldensporenslag werd ook beschreven in de boeken: ‘De Leeuw van Vlaanderen‘ (Hendrik Conscience) en ‘De Witte van Sichem‘ (Ernest Claes). Om dit nostalgische blog te eindigen, voeg ik een link in naar een fragment uit ‘De Witte van Zichem‘ – film van Robbe de Hert. De Witte en zijn vrienden spelen ‘de Guldensporenslag’.