Tags

, ,

Een regenachtige dag in Maputo. Hahaha. De meeste berichten op Facebook van vrienden in Nederland en België gaan over het slechte weer. Een slechte dag is hier in Mozambique gelukkig een uitzondering. Ik zit achter mijn computer met allerlei briefjes en krabbels over Latijns Amerika op de tafel rondom mij. Ik heb me voorgenomen om vandaag een aantal nieuwe scènes te schrijven voor het zomerspektakel in Goes (2013).

Ik orden en herschik mijn aantekeningen. Ik maak een vers kopje (oplos)koffie. Ik doe van alles maar schrijf niet. Ik plug mijn vodacom-modem in mijn laptop en ga wat rondneuzen op internet. Ik reageer op Zuster Klivia’s dagelijks blog. Ik schrijf hier en daar iets op Facebook. Ik beantwoord mailtjes. Ik lees een paar kranten op internet. Ik neus wat rond op populaire blogs. Ik scharrel wat rond in de keuken en begin al wat voor te bereiden voor het eten vanavond. En ik vraag me af waarom ik niet echt begin te schrijven …

Om op gang te komen verzin ik tien vragen. Eerst een paar vragen over het Goese verhaal. Het bekende lijstje van ‘wie’, ‘wat’,’ wanneer’ enzovoort. Dat is duidelijk een overbodige activiteit want ik heb al ruim voldoende ‘onderdelen’ voor een episch verhaal. Dan maar een paar vragen aan mezelf. Met dank aan Miriam Rasch. Ik heb veel tijd om weg te dromen. Isabel komt pas om half zeven thuis. Ik heb nog zeeën van tijd.

1. In welk vakje stop ik mezelf?

2. Tot welke groep behoor ik en welke materiële zaken horen daarbij?

3. Wie is mijn voorbeeld en waarom?

4. Waar en met wie deel ik mijn leven op mijn zestigste?

5. Kan ik leven met de keuzes die ik heb gemaakt?

6. Wat is het beste dat me ooit is overkomen?

7. Ben ik gelukkig?

8. Is er een verband tussen mijn werk en mijn idealen?

9. Waar heb ik een uitgesproken aversie tegen?

10. Waar ben ik bang voor?

Ik heb de vragen op papier staan (nou ja, niet op papier maar op mijn blog). De antwoorden zitten nog in mijn hoofd. Ik ga ze de komende tijd (schriftelijk) beantwoorden. En mogelijk schrijf ik daar dan weer over.

‘Ik schrijf dus ik ben.’  Ik weet niet of dat voor mij waar is maar vandaag is het wel wat ik mezelf heb opgelegd … begin te schrijven!