Tags

, , , , ,

Afrika is al een beetje op de achtergrond aan het raken. Frankrijk is er voor in de plaats gekomen. De Cevennen liggen er zonnig bij op maandag en dinsdag. We drinken koffie in het zonnetje. We kijken een film en we praten over boeken en theatervoorstellingen. Dinsdagochtend rijden we via kleine wegen naar Montpellier en bezoeken Musée Fabre.

Jean Jacques vertelt enthousiast over ‘1491: De Ontdekking van Precolumbiaans Amerika’ een boek van de Amerikaanse schrijver Charles C. Mann.

In het boek geeft Mann een overzicht van recente historische en archeologische bevindingen over de geschiedenis van Noord, Centraal en Zuid Amerika voor de komst van Christoffel Columbus. De Indiaanse geschiedenis is bij het grote publiek (en ook bij mij) nog tamelijk onbekend.

Charles Mann toont aan dat Amerika dichter bevolkt is dan in het verleden gedacht werd. Ziektes (epidemieën) die door de Europese veroveraars werden meegebracht, betekenden een ware catastrofe onder de lokale bevolking (Indianen). Verder stelt hij dat Amerika langer bewoond is dan de in het verleden aangehouden 12.000 jaar. Hij vertelt ook dat Amerika tijdens de komst van de Europeanen geenszins een ongerept continent was, maar dat grote delen van het landschap door Indianen zijn ontworpen en ingericht.

Ik word enthousiast en download het boek. Ik lees twee avonden na mekaar tot in de kleine uurtjes. Er wordt een kleurrijk beeld geschetst van de veelheid aan rijke, oude culturen die op het Amerikaanse continent tot ontwikkeling zijn gekomen – voor de ontmoeting met de Europese ontdekkingsreizigers.

Een mooie overgang van Afrika naar Latijns Amerika. Vanaf donderdag richt mijn vizier zich opnieuw op Goes. En via Goes op Latijns Amerika. Een nieuw themajaar in 2013. Een nieuw zomer-spektakel. Dit zal ongetwijfeld zeer regelmatig aandacht krijgen op mijn weblog. ‘Goes Latijns Amerika 2013′.