Tags

, ,

De KNVB plaatste gisteren een advertentie op de achterzijde van alle landelijke dagbladen. ‘Zonder respect geen voetbal. Respect is meer dan een woord! Laat zien dat jij ook vóór sportiviteit en tégen geweld bent en hang deze poster achter het raam, thuis of bij je vereniging’, staat er op de poster.

KNVB poster / advertentie

KNVB poster / advertentie

‘Respect’ betekent zoiets als: waardering hebben voor iemand vanwege zijn kwaliteiten, bezigheden, daden of vaardigheden. Je kan het ook omschrijven als: eerbied, ontzag, waardering, achting, bewondering. Iemand respecteren is iemand in zijn waarde laten, ook al heb je een andere mening.

Ik heb al jaren het gevoel dat het woord ‘respect’ heel vaak wordt misbruikt. Je zal het mij dan ook zelden horen gebruiken. Het is een woord dat veel gebruikt wordt door jongeren. Zij eisen ‘respect’ en dan wordt het al gauw iets negatiefs. Ik kan niet direct voorbeelden noemen maar ik denk hierbij aan (maffia)films en liedjes.

Nederland is geschokt door het vreselijke incident in Almere waarbij een voetbal-grensrechter is geschopt – met de dood tot gevolg – door een aantal jongeren. De man stierf maandagavond aan zijn verwondingen. Dit weekend wordt er nauwelijks gevoetbald op last van de voetbalbond. Overal worden bijeenkomsten georganiseerd om over ‘respect’ te praten. Ja, ik vind dat zinvol maar toch … ik wil niet cynisch doen. Het is allemaal goed bedoeld, dat weet ik. Maar gaat er echt iets veranderen? Ik vrees van niet ondanks alle stille tochten, advertenties en minuut-stiltes. Laten we hopen dat er een beginnetje wordt gemaakt … dat zou al mooi zijn.

Ik besef wel dat ik van geluk mag spreken. Ik kom die ‘rotjochies’ (bijna) nooit tegen. Mijn kinderen zitten niet op voetbal. Ik ben geen vrijwilliger (meer) bij een sportvereniging. Ik ben bijna altijd omringd door positieve, jonge mensen. Top talenten uit Afrika die het heerlijk vinden om met anderen hun passie te delen. Muziek maken, dansen, zingen enzovoort. Niks geen rottigheid. En het woord ‘respect’ valt daar (bijna) nooit. Nee, dat is er gewoon – vanzelfsprekend en onvoorwaardelijk.