Tags

, , , , ,

Mijn (culinaire) blog van gisteren verdient nog een vervolg. Ik maak twee Mozambikaanse toetjes. ‘Ananas Con Vihno Do Porto’ en ‘Abacate em forma Sra. Bella’. Mmm. Eerst de foto’s en daarna een beetje uitleg. Begin alvast maar te watertanden …

Ananas con vihno do Porto'

Ananas con vihno do Porto

Het eerste toetje – ananas in port – kun je bestellen in de betere restaurants in Mozambique. Het is een Portugees dessert. Schil een rijpe ananas en snij de ananas in plakken. Eventueel het harde middenstuk verwijderen. Leg de schijven in een kom. Bestuif de plakken ananas met vanillesuiker. Giet daarna rode port in de kom zodat alle stukken fruit ondergedompeld zijn. Laat dit een paar uur trekken. Om het meer Mozambikaans te maken serveer ik er cashew-noten bij.

Abacate (avocado)

Abacate (avocado)

Het tweede toetje heb ik nog nooit in een restaurant gezien. Ik at het voor het eerst bij de moeder van Isabel. Pureer rijpe avocado’s, voeg er flink wat citroensap bij en serveer het met suiker. Klinkt dit vreemd? Ja. Ik ben het daarmee eens. Wij eten avocado meestal in een hartige salade met een beetje zout of olijfolie. Maar probeer het eens uit. Heerlijk, verrukkelijk. En door het citroensap verkleurt de avocado niet en kun je het overschotje een paar dagen bewaren. Dit is een typisch toetje in de periode dat de avocado’s rijp zijn. Als je een paar avocado-bomen hebt kun je de grote hoeveelheid nauwelijks verwerken in salades. Vandaar deze inventieve – en lekkere – oplossing. In Ethiopië drinken ze avocado als fruitsap, vaak in combinatie met mango. Ook heerlijk. In Afrika beschouwen ze avocado als fruit. Onder welke noemer plaatsen wij avocado? Groente – fruit?