Tags

, , ,

Dit is geen spelletje en ook geen prijsvraag. Nee, het gaat vandaag over een dagelijks onderwerp. Haar. Ik schreef al eerder over Isabel en haar voorliefde (en grote aandacht) om haar haardracht met grote regelmaat te veranderen. Klik HIER. Ik hoef dat stukje niet te herhalen. Ik wil het hebben over het verschil tussen Oeganda en Mozambique. Kijk eens naar de twee onderstaande foto’s.

Meisjes in Oeganda

Meisjes in Oeganda

Meisjes in Maputo

Meisjes in Mozambique

Zie je het verschil? Natuurlijk zien jullie het verschil. In Oeganda mogen meisjes op de lagere school geen lang haar hebben, laat staan staartjes of extensies. Ze zijn allemaal kort geschoren, net zoals de jongens. In Mozambique daarentegen mogen meisjes op de lagere school hun haar dragen zoals ze dat zelf willen. Of hoe hun zussen, moeders, tantes of oma’s het hebben besloten. Kraaltjes en staartjes zijn helemaal in.

Natuurlijk is het idee achter dit ‘haar-beleid’ in Oeganda om geen onderscheid te maken. Iedereen is gelijk voor de (school)wet. Een ver doorgedreven uniformiteit. De Britse oud-kolonisator heeft zijn sporen nagelaten. In Mozambique was het Portugal dat lang de dienst uitmaakte. Ik weet niet wat toen de schoolregels waren. Waarschijnlijk gingen toen heel weinig meisjes naar school.

Dit verschil in haardracht was me eerst niet opgevallen in het dagelijkse straatbeeld. Tot ik er begon op te letten. Het is dag en nacht verschil. Ik had het er met Rufus over. Stel dat ze in Maputo de Oegandese regels zouden invoeren … meisjes op de lagere school moeten gekortwiekt naar school komen … onmogelijk. Er zou nauwelijks nog een meisje naar school gaan. Je kan de Mozambikaanse dames – hoe jong ze ook zijn – niets opleggen wat hun haar betreft.

ps. Onderschrift bij de foto’s. Beide foto’s heb ik van internet geplukt. De eerste: “Children and teacher of the Ladybird Infant School, at Kalerwe Market, Kampala, Uganda” en de tweede foto is “President Lula – Brazilië – bezoekt Maputo”.

Ik eindig met een foto van Isabels nichtje: Zaza – met staartjes en kraaltjes Zij is één van onze bruidsmeisjes. Ze heeft een Mozambikaanse papa (broer van Isabel) en een Zuid Afrikaanse mama.

Zaza

Zaza