Tags

, , ,

Toch nog een stukje naar aanleiding van onze bruiloft. We hebben veel cadeaus gekregen. Maar het krijgen en uitpakken van cadeautjes gaat hier in Mozambique heel anders dan in Nederland of Vlaanderen.

Een deel van de cadeautjes

Een deel van de cadeautjes

De meeste gasten brengen hun cadeautje mee naar één van de twee bruiloftsfeesten. Die cadeau’s worden (meestal) aan iemand van het ‘protocol’ gegeven. Niet aan het bruidspaar zelf. Er worden dus GEEN pakjes opengemaakt in aanwezigheid van de schenkers. Dat verdient een woordje uitleg.

Wij – in Nederland – vinden het fijn om de reactie te zien van diegene die het cadeautje krijgt en openmaakt. Iets geven is namelijk een fijne activiteit. Iets krijgen trouwens ook. Hier – in Mozambique – stel je het openmaken uit tot je alleen bent want zo kan de gever de mogelijke teleurstelling niet zien. Begrijp je het? Ja? Het is onbeleefd om je teleurstelling te laten blijken ten overstaan van de (gulle) gever. En ik moet toegeven … daar zit wel wat in.

We kregen heel wat cadeautjes die op onze huwelijkslijst stonden. Hartelijk dank. De reactie is dan eerder: blij dan teleurgesteld. Maar veel gasten kopen zelf iets voor het bruidspaar. En daar wringt het schoentje. Er worden hier enkel cadeaus gegeven voor de ‘uitzet’. Iets anders wordt – jammer genoeg – als ongepast beschouwd. Dat betekent in de praktijk dat we vier exact dezelfde lelijke, glazen fruitschalen kregen. En vijf dozen met zes glazen dessert-kommetjes-op-steeltjes. En nog meer overbodige pyrex-schalen en limonade-glazen. Kortom … teleurstelling op onze gezichten. ‘Ondankbare zwijnen die we zijn!’

O ja, voor de thuisblijvers en meelezers die ons geld hebben gestuurd: heel hartelijk dank. Ik stuur jullie gauw nog een persoonlijk mailtje. Op de foto hierboven zie je een bos ‘Hollandse tulpen’. Wat je niet ziet is een bijzonder samengesteld boek en dvd – gemaakt door de voltallige cast en crew van Kausay Pacha in Goes. Helemaal geweldig. Alleen jammer voor Albert, Boudewijn en Maria dat ze onze reactie niet hebben gezien want ook dat cadeau hebben zonder hen uitgepakt. Verder hoort een hand-gemaakt mes in de Cevennen tot de top 3 van bijzondere cadeaus. Nog iets opmerkelijks is dat veel pakjes ‘anoniem’ worden gegeven – zonder kaartje, zonder naam. Het is dan moeilijk om mensen persoonlijk te bedanken. Over de traditionele giften tijdens de Xiguiane (tweede traditionele bruiloftsdag) schrijf ik nog een ander keertje.