Tags

, , , ,

Ik vond vandaag de tijd om de volgende stappen te zetten ivm ons huwelijk. Nee, ik moet me iets nauwkeuriger uitdrukken: de aangifte van het huwelijk bij burgerzaken in Bergen op Zoom. Ik had al zo’n voorgevoel dat het ook in Nederland een bureaucratische lijdensweg zou worden. En ja hoor. Ik toog naar het stadskantoor van Bergen op Zoom. Ik legde mijn trouwpapieren – met alle legalisatie-stempels – voor aan de ambtenaar van dienst.

Assento de casamento nr. 141

Assento de casamento nr. 141

Natuurlijk had deze man niet onmiddellijk antwoord. Hij kon me niet meteen helpen want ‘het systeem lag er even uit’. Met andere woorden: traag internet of een computerstoring. Na een half uurtje had hij de nodige antwoorden. Ik moet mijn documenten officieel laten vertalen (of in het Nederlands of in het Engels) en die vertaling + het originele document laten legaliseren op de Nederlandse ambassade in Mozambique (Maputo). Of dat ook geldt voor een Belg die in Bergen op Zoom woont, wist hij niet. Neem de gok maar – was zijn on-officiële antwoord. En Isabel en ik moeten ook documenten invullen voor een IND-onderzoek. ‘Verklaring op grond van art 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 36a Wet GBA. Model M46-A’. Het betreft een onderzoek naar schijnhuwelijken. Dit onderzoek moet eerst afgerond zijn, pas daarna kunnen ze onze gelegaliseerde trouwdocumenten gebruiken om mijn status in de gemeentelijke basisadministratie van ‘ongehuwd’ te veranderen in ‘gehuwd’.

Ik verwacht dat ik een soortgelijk antwoord ga krijgen op de Belgische ambassade in Den Haag. Nog meer papieren, procedures enzovoort. Ach ja. Ik ben een ervaren documenten-invuller geworden en voor een paar stempeltjes meer of minder draai ik mijn hand niet om. Alleen jammer dat het zo verrekte veel tijd kost.

Advertentie