Tags

, , , , , , ,

Vandaag is het precies een half jaar geleden dat wij trouwden. Een groot tweedaags feest zoals de meeste lezers zich vast herinneren. Anders klik je HIER om het nog even terug te lezen. Gisteren was ik jarig. Hartelijk dank voor alle lieve wensen via dit blog, Facebook, sms en whatsup. En deze twee (heugelijke) zaken zijn natuurlijk reden voor een feestje. Mozambikanen vinden altijd wel een reden om feest te vieren. Zeker als ze het niet zelf hoeven te organiseren – lees: betalen. Mijn schoonmoeder, enkele van haar zussen en vrienden zijn al sinds gisteren in de weer om alles in goede banen te leiden. Huren van tafels en stoelen. Het aanslepen van drank, ijs en voedsel. Sinds 7u vanochtend zijn zes dames bezig met de voorbereidingen. Knoflook en uien schoonmaken. Het ruikt nu al lekker (het is 9u). Op drie verschillende plaatsen brandt een houtvuurtje met potten er boven op. Zwarte bonen. En in een andere pot een blauwe plastic zak met een koeien-kop en alle ingewanden van hetzelfde beest. (Zie op de achtergrond op de foto) Op het derde vuur pruttelt geitenvlees. De kippen, de coteletjes en hamburgers gaan straks op de barbecue.

Feest in Casa Schyvens

Feest in Casa Schyvens

Er worden zo’n 60 personen verwacht. Officieel is het een ‘bedank-feest’ voor hun hulp een half jaar geleden. En rond 3u vanmiddag moet ik mijn verjaardagstaart aansnijden. Nog zo’n belangrijk moment in Mozambique. Ik geef me er lekker aan over. Meestal ziet de cake er mooier uit dan dat hij smaakt – maar dat terzijde. Het wordt vast een gezellige namiddag.

De enige zorg die ik heb, is het structureel ‘te-laat’ komen van Mozambikanen. We hebben ze uitgenodigd voor 12u – in de hoop dat de meesten er rond 14u zullen zijn. Rond een uur of zes wil ik de boel beginnen op te ruimen want eigenlijk moet ik vandaag … werken voor Umoja. Al onze jonge artiesten voor ‘Festival Umoja’ arriveren vandaag in Maputo. De repetitie van Umoja Mozambique start vandaag. Ik hoop ze vanavond allemaal te kunnen begroeten en vanaf morgen is het bijna 10 dagen onafgebroken werken. Ik zal er (onregelmatig) verslag van doen op dit weblog of op Facebook.