Tags

, , , , , ,

Gisteren – zondag – was een vervroegde Kerst. Met Jules, Yvonne en Ender. Bij Catelijne, Alexander, Olivia en Carmen. Veel cadeautjes en lekker eten. Dit jaar zonder Isabel. Wie weet vieren we volgend jaar Kerst in Nederland. We zien wel.

Eerst moeten er nog wat administratieve zaken geregeld worden. Jaja. Als ik vroeger dacht dat de papier-winkel in Mozambique moeizaam gaat dan kan ik daar een nieuw hoofdstuk aan toevoegen. In de Nederland gaat het zelfs nog moeizamer. In mijn grote stapel post vond ik een paar dagen geleden een uitnodiging voor een gesprek met de vreemdelingen-politie in Breda over ‘mijn voorgenomen huwelijk’. Ik had de twee eerste afspraken gemist. Tja, ik ben bijna drie maanden in Afrika geweest. Aan het werk en thuis bij Isabel. Ik belde en maakte een afspraak voor vandaag. Ze hebben een aantal vragen. Of ik alvast wat foto’s en documenten wilde meebrengen …

Politiebalie Mijkenbroek

Mijkenbroek – Breda

Burgerzaken van de gemeente Bergen op Zoom heeft mijn dossier doorgestuurd aan de vreemdelingen-dienst. Ik denk aan de IND. Twee dames zitten me op te wachten. De ene met pen en papier, de andere met een computer. Ze hebben vragen over mijn huwelijk. Erg persoonlijke vragen – vind ik. ‘Waar heb je haar ontmoet?’ ‘Heeft iemand haar aan je voorgesteld?’ … Ik sputter tegen. Ik heb hier geen zin in. Dat begrijpen de dames met een professionele beleefdheid. Toch willen ze dat ik antwoord geef anders krijgen zij geen goed beeld over ‘mijn relatie’ en kan er mogelijk geen positief advies volgen bij gebrek aan informatie. Ik leg de dvd van onze bruiloft op tafel. Bijna drie uur film. Hahaha. Ze weigeren want zo’n dvd kan een virus bevatten … enzovoort. Ze kijken wel naar het hoesje en complimenteren mij met mijn mooie bruid. Daarna vragen ze naar Isabels achtergrond en of ze naar Nederland wilt komen. Natuurlijk is dit interview bedoeld om na te gaan of er sprake is van een ‘schijnhuwelijk’.  De dame met de computer ontdooit nadat het woord ‘circus’ is gevallen. Ze was jarenlang betrokken bij jeugdcircus Don Bosco in Oudenbosch. Na een half uurtje besluiten ze dat ze genoeg weten en een positief advies zullen uitbrengen. Dank u wel. Alweer een ochtend voorbij … zucht.

De volgende dag belt Burgerzaken over het positieve besluit. Nu moet ik het trouwdocument – trouwboekje – officieel laten vertalen van Portugees naar Nederlands. Hopsakee … alweer een hobbel. En dat gaat me natuurlijk niet alleen maar tijd kosten maar ook geld – voor een beëdigd vertaler. Alweer … zucht.