Tags

, , , ,

Vaste volgers van mijn weblog en vrienden van Isabel op Facebook zullen zich waarschijnlijk afvragen: “Wat, alweer een familie-feest?”. Ja dus. Alweer een feest met eten en drinken in onze tuin. Dit keer een “Xitique” bijeenkomst van de familie Manhiça.

Xitique in Jardim

Xitique in Jardim

Dit vraagt natuurlijk om een beetje uitleg. Wat is xitique? Het wordt ook wel ‘arme-mensen-bank’ genoemd. Ik denk dat het een klein beetje te vergelijken is met een ‘broodfonds’. Een groep mensen – bijna altijd vrouwen – besluiten om elke maand een vast bedrag in het ‘fonds’ te stoppen. In het geval van de Manhiça-family is dat een maandelijks bedrag van 300 metacais – ongeveer 8 euro – per deelnemer. Ze komen elke maand bijeen om het geld te storten, afwisselend bij één van de dames – tantes en nichtjes. De gastvrouw zorgt voor eten en drinken. Daarvoor wordt geld uit het fonds gehaald, zo’n 35% van de maandopbrengst. De rest blijft in de pot totdat iemand een wat groter bedrag nodig heeft voor een duurdere uitgave of aankoop. Er wordt over gepraat en tenslotte gestemd als dat nodig is. Op de foto zie je de ‘tesoureira‘ links op de foto – rood shirt en het geld en de kasboek op schoot. Er horen ook traditionele liedjes bij. Voor en na het eten en na de beraadslagingen. Op wikipedia vond ik wat meer info over Xitique in het Engels. Klik HIER.

De xitique-groep die vandaag bij ons op bezoek is, ontstond na een begrafenis. Zeer herkenbaar zeiden zij tegen elkaar: ‘We zouden elkaar wat vaker moeten zien en niet enkel op begrafenissen.” Dus een nieuwe Xitique-groep zag het leven – meer sociaal / familiaal dan puur economisch.

Isabel is lid van drie Xitique-groepen. Met de Manhiça-family, met collega’s en met de Andrade-familiy. Ja, zo zitten de weekends gauw vol met feestjes … euh … bijeenkomsten.

Advertentie