Tags

, , , , , ,

Een bericht uit het verleden … het is zaterdagochtend, iets voor zessen in de ochtend. Zometeen vertrekken we voor een kort weekend-tripje – vooral shoppen – naar Nelspruit in Zuid Afrika. Nog vlug mijn emails bekijken. Een email met de titel ‘Taaldrukwerkplaats’. Dat is een verrassing. Dat woord heb ik lang niet gehoord en al helemaal niet gebruikt. ‘Taaldrukken’ … in mijn persoonlijke tijdscapsule vlieg ik 30 jaar terug in het verleden.

Schooljaar 1982 – 1983. Samen met Hanneke R reis ik elke twee weken van Leeuwarden naar Amsterdam. We volgen een bijscholing tot taaldrukker in de Staatsliedenbuurt. Hanneke meer met een insteek vanuit de beeldende vorming; ik vanuit taal en verhalen vertellen. Beiden werkten we als consulent kunstzinnige vorming. We krijgen les van Henk, Peter, Jos en Frederice. Het zijn zeer inspirerende bijeenkomsten. In Friesland proberen we vervolgens alles uit wat we geleerd hebben. In het volgende schooljaar was ‘taaldrukken’ een populair onderdeel van ons aanbod aan basisscholen. We ontwikkelden een eigen cursus met lesmaterialen. De volgende jaren was taaldrukken een belangrijk onderdeel van mijn dienstverband – eerst bij ‘De Blauwe Stoep’ en later bij de ‘SKVF’.

Eind 1989 verhuisden we naar Bergen op Zoom. Niet heel veel later vond ik een eerste briefje van Cootje en Kas in mijn brievenbus. En Gerald sprak me op de Monterssori-school aan over mijn taaldruk-verleden. Of ik wist dat er een ‘Taaldrukwerkplaats’ bestond in Bergen op Zoom? Ze waren op zoek naar versterking. Ik had Cootje en Kas een paar keer ontmoet op landelijke taaldrukkers-bijeenkomsten. Ik maakte een afspraak bij de schoolbegeleidingsdienst. En om het verhaal niet al te lang te maken … ik werd taaldrukker in Bergen op Zoom. Onder leiding van een altijd-enthousiaste Cootje.

En dan nu terug naar 2014. Na 25 jaar houdt de ‘Taaldrukwerkplaats Bergen op Zoom’ op met zijn activiteiten. Vandaar de email. Zij nodigen mij uit voor een etentje. Wat lief en attent. Wel een verdrietig bericht. Zeker als ik lees dat het de laatste werkplaats in Nederland was. ‘Schrijven wat je op je hart hebt.’ Ik ben het al die jaren blijven doen.

© BN/DeStem

© BN/DeStem

Voor het artikel in de krant, klik HIER.

Ik zal waarschijnlijk niet bij het etentje aanwezig zijn. Wel hoop ik wat oude bekenden terug te vinden via internet. Nostalgie … nee … nou ja – een beetje. Mooie herinneringen … ja.

Advertenties