Tags

, , , , , , ,

Ik zoek een titel voor mijn bijna-dagelijks stukje. Ik wil iets zeggen over de gemeenteraads-verkiezingen in Nederland. Maar voor de zoveelste keer lijkt het ‘nieuws’ te worden gegijzeld door Geert Wilders. W.W.W. Waanzinnig Walgelijke Wilders. Het internet ontploft bijna van de Wilders-berichten.

Een cartoon van een tijdje geleden

Een cartoon van een tijdje geleden

De verontwaardiging is groot – en dat is zeer terecht. Wat een walgelijke uitspraak van de Limburgse volks-demagoog. En dat sujet vertegenwoordigt het Nederlandse volk. Bah. Op Facebook verschijnen aan de lopende band oproepen om aangifte te doen tegen Wilders wegens discriminatie of van Nederlanders die zich schamen om Nederlander te zijn. Enzovoort. Ik sluit me daar graag bij aan. ‘Geert, ga je doodschamen’ klinkt in mijn oren veel te vriendelijk. Ik citeer liever een uitspraak van mijn geliefde Ine: ‘Dikke vinger. Wat zeg ik? Tien dikke vingers!’. Ik hoop dat Rutte en zijn VVD – niet mijn partij – nu definitief afstand doet van samenwerking met de PVV. ‘Cordon sanitaire’ … ja, waarom niet?

En zo gaat het toch over hem – die www – terwijl ik iets wilde zeggen over de gemeenteraads-verkiezingen. Ik heb – via een volmacht – mijn stem uitgebracht in Bergen op Zoom. Ik ben honds-conservatief in mijn stemgedrag. Ik stem al mijn hele leven lang ‘Groen Links’. Nou ja, eerder PSP. En dat kan ik niet zo vaak doen. Ik ben namelijk nog steeds Belg en dat betekent dat ik NIET mag stemmen voor de 2e kamer of voor de provincie-raad. Ik mag wel voor de gemeenteraad stemmen. En dat doe ik als groot voorstander van democratie. Ik ben een voorbeeld van een ‘foute’ stemmer. Ik weet namelijk zo goed als NIETS over de gemeente-politiek in Bergen op Zoom. Dus mijn stem is een stem die volledig beïnvloed is door de landelijke politiek. ‘Koen, ga je schamen.’ Ik weet het, maar ik weet een beetje over de gemeentepolitiek in Goes – proficiat Jo-Annes – en Zundert. Maar daar mag ik dan weer niet stemmen. Enfin, het is en blijft Groen Links. ‘Banen boven bezuinigingen. Op elk dak een zonnepaneel. (*) Betaalbare zorg voor iedereen.’

Ook ik voel me vandaag – en heel vaak Nederlander en ben behoorlijk ‘pissed’ op Wilders. Wat is dat nou: ‘Nederlander’? Moeilijk te omschrijven. Ik denk, voel en reageer vaak als ‘een Nederlander’. Daar heb ik tenslotte het grootste deel van mijn volwassen leven doorgebracht. Alleen tijdens een paar sport-evenementen ben ik weer even ‘Belg’. Straks op het WK in Brazilië juich ik meer voor de Rode Duivels dan voor Oranje. Ik heb liever dat Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen wint dan Lars Boom. Toch zie ik PSV graag winnen en juich als Anderlecht verliest. Sport is folklore.

Vandaag tijdens mijn Portugese taalles complimenteerde mijn lerares me met de woorden: ‘Koen, você é um moçambicano’. – Koen, jij bent een Mozambikaan – En dat enkel omdat ik vertelde dat ik typische Mozambikaanse gerechten lekker vind en klaarmaak. Natuurlijk word ik nooit een Mozambikaan maar ik word wel gewaardeerd als nieuwkomer. Ik voel me welkom.

(*) Daarover later meer