Tags

, , , , ,

Alle kranten en magazines op internet (en waarschijnlijk ook in de gedrukte versies) staan bol van lijstjes. Top 10 van de mooiste stranden in de wereld. Top 20 van waaghalzen. Top 5 van kathedralen die je moet gezien hebben. Boeken-, platen-, games-, film-top 10. En ga zomaar door. We zijn collectief dol op de eindejaars-top 2000. Ik sluit me vandaag aan in het rijtje van top-10 dingen. In mijn geval: vijf zaken waar ik de afgelopen dagen had kunnen over schrijven maar dat (nog) niet heb gedaan. Een lijstje – in willekeurige volgorde.

1. Lurkdag. Een paar jaar geleden heeft Zuster Klivia 29 april uitgeroepen tot ‘lurkdag’. Of misschien is het juister om te zeggen: ‘ont-lurkdag’. Een lurker is een regelmatige lezer van weblogs (of Facebook) maar eentje die zelden of nooit op een stukje (of foto) reageert. Zij deed een oproep aan haar lezers – een paar honderd per dag – om zich te ontlurken en actief te worden op haar weblog. Ook ik heb een aantal trouwe lurkers onder mijn lezers –  gemiddeld zo’n 35 elke dag. En om eerlijk te zijn, ik ben zelf ook een lurker op verschillende weblogs. Lurken komt van het woord ‘schuil houden’ in het Engels. Meer over ‘lurken’ – klik HIER.

2. Malaria. Ik schreef er eerder over. De mug is het meest gevaarlijke dier op het Afrikaanse continent. Maputo is een relatief malaria-vrije stad maar het platteland is dat niet. Dit jaar hoor ik over meer gevallen van malaria in Maputo. En sinds gisteren weten we het zeker. Ook Todinho – onze huishoudelijke hulp – heeft malaria. Hij was een een week op vakantie bij familie in de provincie Inhambane. Ik vond zijn werk en zijn toewijding de laatste twee weken onder zijn gebruikelijke niveau. Gisteren kwam ik thuis en vond dat hij er erg pips uitzag – bleek en waterachtige ogen. Hij gaf toe dat hij moe is, hoofdpijn heeft en koude rillingen heeft. Ik heb hem onmiddellijk naar het ziekenhuis gestuurd en ja … mijn vermoeden was juist. Hij heeft malaria – zo goed als zeker opgelopen tijdens zijn vakantie. Hij is aan een medicijnen-kuur begonnen en we hebben hem opgedragen om het voorlopig rustig aan te doen en beter (en gezonder) te eten. Meer over ‘Malaria’ – klik HIER.

3. Koningsdag. Heel veel mensen moeten vandaag 30 april voor het eerst in hun leven gaan werken. Ik had afgelopen maandag een chat via FB met een vriendin uit Den Haag die jarig is op 30 april. Ook zij gaat voor het eerst aan het werk op haar verjaardag. Tot vorig jaar vierden wij koninginnedag op de verjaardag van Juliana. Hier in Maputo vieren we vanavond ‘Koningsdag’ – op de oude vertrouwde datum. Maar dat heeft meer te maken met de vrije dag – morgen – 1 mei. Isabel en ik zijn van de partij. Ik schrijf er later een stukje over.

Oranje in Maputo

Oranje in Maputo

4. Een boottochtje. Meu patrao – mijn Noorse baas wordt binnenkort 60 en hij nodigde ons uit om een dagje door te brengen op de Sanjeeda. Rufus en ik organiseerde een entertainment-programma waarmee hij indruk kon maken op zijn – voor de gelegenheid – ingevlogen Noorse vrienden. Ruim tachtig gasten waren aan boord van de grootste, varende dhow op de Indische Oceaan. Umoja jongeren, Xindiro, Lizah James en Kakana waren de artiesten van dienst. Op weg naar Xifina. Hetzelfde tochtje wat ik al een paar keer eerder maakte. Maar rond de middag stak er een stevige wind op. Eerder en sterker dan verwacht. Van boord gaan om te wandelen, te snorkelen of te zwemmen was onmogelijk. Er zat niets anders op dan vervroegd terug te keren naar de haven van Maputo. Maar ook dat is niet gelukt. Een uur lang heeft de (kapitein van de) Sanjeeda geprobeerd om weg te komen van Xefina. Tevergeefs. Tegenwind en tegenstroom. Zij kwam nauwelijks vooruit – de motor is niet sterk genoeg, de zeilen zijn niet gebruiksklaar. (Opmerking: alle schepen zijn vrouwelijk). En de golven werden hoger en hoger. Dus zocht de Sanjeeda de beschutting in een baaitje van het eiland en liet zich ‘droogvallen’ waardoor de heftige deining ten einde was. Ondertussen was een speedboat – een soort reddingsboot – onderweg om ons – gestrande feestvierders – van boord te halen. Ook een tweede schip kwam later ter hulp. Om zeven uur waren alle passagiers van boord. De Sanjeeda heeft een nachtje op Xefina doorgebracht met zijn bemanning en kwam de volgende dag bij vloed en mooi weer terug naar zijn thuishaven.

5. Huwelijksverjaardag. Toch nog even vermelden dat Isabel en ik een mooie avond hebben gehad in Hotel Cardoso. En voor de nieuwsgierigen onder de lezers (en de lurkers) … jullie vinden vast wel de weg naar het fotoalbum op mijn FB-pagina.