Tags

, , , , ,

En vanavond gaat het dan eindelijk beginnen. Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. In navolging van Gerbie’s WK-blog ga ik tot de finale op 13 juli stukjes schrijven over het huidige WK, persoonlijke herinneringen aan voetbal-momenten, over onze reis naar Brazilë in 2011. En zo af en toe een weetje dat ik opvallend vind op internet, een krant, een tijdschrift. Voor de voetbal- en sporthaters onder mijn lezers … niet getreurd, ik ga geen wedstrijd-verslagen schrijven. En voor allerlei statistieken ben je hier aan het verkeerde adres. Het blijven gewoon ‘Koen-stukjes’ die jullie van mij gewend zijn. Ik ben namelijk de volgende twee weken veel onderweg voor mijn werk. Naar Zuid Afrika en naar Ethiopië. En ik moet dus op zoek naar televisies en mensen om samen naar het WK te kijken. Later meer daarover.

Laat ik beginnen met een elftal-foto van de ‘Rode Duivels’. Nou ja 11 … de complete selectie en de technische staf.

De Rode Duivels - Team Belgium

De Rode Duivels – Team Belgium

Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik voor twee teams kan en zal supporteren. Ook ‘Oranje’ ga ik met grote belangstelling volgen en ik hoop oprecht dat ze weer zo succesvol mogen zijn als in 2010. Maar de ‘Rode Duivels’ hebben nog net een streepje voor. Deze WK campagne begon op 15 augustus 2012 met de oefen-interland België – Nederland (4 – 2). Een geweldig begin. Het was Louis van Gaal’s eerste wedstrijd als bondscoach – in zijn tweede periode als trainer van Oranje. Wat heb ik staan schreeuwen, juichen en springen op de tribunes van het Heysel-stadium in Brussel. Samen met de mannen: Gie, Werner en Eric. Klik HIER voor mijn blog van 16/08/12. Ook over hen zal het geregeld gaan de komende weken want wij hebben een lange, gezamenlijke voetbal-geschiedenis.

Laat ik voordat het tornooi vanavond op gang wordt gefloten een voorspelling doen voor de eerste vier plaatsen: 1. Brazilië 2. Duitsland 3. Argentinië 4. België. Ik weet niet eens of dit mogelijk is gezien het wedstrijd-schema. Ik heb me daar nog niet echt in verdiept. Maar het is mijn lijstje. Het is nauwelijks afwijkend van een gemiddelde voorspelling. Voor België betekent zo’n klassering een herhaling van het WK in Mexico 1986. Verliezen in de halve finale en verliezen in de troost-finale. Verder ga ik me niet (of zelden) aan pronostieken wagen.

Nog twee kleine zaken. Van de 32 landen die deelnemen, zou België winnen mocht er een wereldbeker uitgereikt worden voor ‘de kleinste kloof tussen arm en rijk’. België zou Duitsland verslaan in de finale. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam. Een mooie eretitel, vind ik. Klik HIER. En dan tenslotte een laatste bijdrage voor vandaag. Ik was vanochtend even op het Belgisch consulaat in Maputo en ontmoette daar bij toeval in de gang Peter, een Vlaams sprekende man. Ik sprak hem aan en we hebben visitekaartjes uitgewisseld en elkaar alvast gemaild. Hij is nog maar sinds kort in Maputo gestationeerd. En natuurlijk hebben we het heel even over ‘voetbal’ gehad. En wat blijkt? Hij komt uit Edegem (vlak bij mijn geboorteplaats Boechout) en is al sinds zijn jeugd – net als ik – Lierse-supporter. Als dat geen gunstig voorteken is voor de komende weken, dan weet ik het niet meer. Ik hoop dat we in de volgende ronde een keertje samen naar een wedstrijd kunnen kijken. Ik ben er klaar voor. Jullie ook?

WK 2014 Brazilië – Deel 1