Tags

, ,

Zo heel af en toe komen mijn interesses allemaal samen. Dat gebeurde bijvoorbeeld eind maart 2009 in Zuid Afrika. Umoja – Voorstellingen – Voetbal – Reizen – Circus. Vijf woorden die in mijn persoonlijk interesse-lijstje hoog genoteerd staan.

Umoja 💛 Voetbal

Umoja 💛 Voetbal

Zoals de meesten wel weten organiseerde Zuid Afrika het WK in 2010. Er werden nieuwe stadiums gebouwd en oude stadiums werden gerenoveerd. Het eerste stadium dat werd opgeleverd aan de FIFA was het Royal Bafokeng Stadium in Rustenburg – zo’n anderhalf uur van Johannesburg. Het is zaterdag 28 maart 2009. De jaarlijkse ‘Nelson Mandela Challenge’ – een voetbal-wedstrijd voor het goede doel – wordt gekoppeld aan een oefeninterland van Bafana Bafana (Zuid Afrika) tegen Noorwegen.

Zuid Afrika - Noorwegen

Zuid Afrika – Noorwegen

De Noorse ambassadeur is nauw betrokken bij de voorbereidingen. En hij is een supporter van ons Umoja-programma. En vermits ook in Noorwegen 1 + 1 (meestal) 2 is, nodigde hij ons uit om een paar keer op te treden. Oa op een besloten dineetje met de top van de Noorse voetbalbond. Op een internationaal vredescongres en bij de interland Zuid Afrika – Noorwegen.

Wij selecteerden dertig jonge artiesten uit Mozambique, Zuid Afrika, Zimbabwe en Kenia. Een prima vijf-daags voorbereidingskamp in Johannesburg. Het optreden voor de Noorse voetbal-bobo’s was een leuk tussendoortje.

Afterparty met de Noorse voetbal-bobo's ...

Afterparty met de Noorse voetbal-bobo’s …

Het vredescongres werd op het allerlaatste moment geannuleerd omdat de Daila Lama geen visum kreeg voor Zuid Afrika, waarop Desmond Tutu besloot om het congres te boycotten. Wij besloten toen om min of meer illegaal op te treden op Nelson Mandela Square (Sandton, Johannesburg). Koningin Noor van Jordanië was een toevallige toeschouwer.

Umoja cfc op Nelson Mandela Square

Umoja cfc op Nelson Mandela Square

En dan het optreden in Rustenburg. Het was tegelijkertijd ook een test-case voor parkeerwachters, security, stadium-stewards en nog veel meer mensen. Onze bus werd zo’n twee kilometer van het stadium tegengehouden. Nochtans was er met de organisatie afgesproken dat we ‘dichtbij’ mochten parkeren. Sorry – foutje bedankt. We hebben dan maar onze spullen en kostuums gepakt en we liepen richting security-poortjes. Opnieuw werden we tegengehouden want we hadden geen toegangskaartjes en geen pasjes ondanks een belofte van het evenementen-bureau. Ik heb dat half uur heel wat afgebeld met mijn Nederlandse telefoon met de lokale event-manager. Een verantwoordelijke stagiaire heeft ons nooit gevonden. Hoe kan je naast een zingende groep jongeren kijken? Ik kreeg een telefoontje vanuit het stadium dat we nog 10 minuten hadden om ons op te stellen – anders werd ons optreden geschrapt. Nee, dat niet. Niet een tweede afzegging – dat nooit. We sprongen over hekken, we overliepen letterlijk de controleurs en drie minuten later kwamen wij het stadium binnen. Een kwartier later presenteerden we – voor een half leeg stadium – onze muzikale en acrobatische wedstrijd. Twee elftallen van drummers, supporters en scheidsrechters.

Umoja in Rustenburg

Umoja in Rustenburg

Een mooie ervaring maar een waardeloze voorbereiding van de lokale organisatie. Geen sound-check en geen geluidsversterking ondanks afgesproken draaiboeken. Ach ja. Bafana Bafana won de wedstrijd met 2 – 1. Een kleinzoon van Mandela reikte de cup uit, Jacob Zuma – op verkiezingstournee – hield een korte speech. De Noorse ambassadeur was trots en ik ging met een vuvuzela naar huis.

2 - 1 (Waar heb ik die uitslag eerder gezien?)

Zuid Afrika – Noorwegen  2 – 1 (Waar heb ik die uitslag eerder gezien?)

WK 2014 Brazilë Deel 6