Tags

, , , , , ,

Ik was bijna twee weken uit huis. Steeds maar onderweg. Twaalf dagen op werkbezoek en een korte vakantie bij Hanneke en Jean Jacques. Zes verschillende bedden. En het WK is al aan z’n derde week toe. Ik heb nog niet veel wedstrijden gezien. Jammer, maar de meest belangrijke potjes heb ik wel gezien. Een kort overzicht. BRAZILIË – KROATIË (3 – 1) thuis in Jardim met Isabel die op mijn schoot in slaap is gevallen. SPANJE – NEDERLAND (1 – 5) op de bank bij Per in Maputo (Mozambique). DUITSLAND – PORTUGAL (4 – 0) met een half oog gezien terwijl ik aan het koken was. BELGIË – ALGERIJE (2 – 1) met Rafik (van Algerijnse afkomst) in een kroeg in Johannesburg, Zuid Afrika. Erg genoten – vooral van het eindresultaat. BRAZILIË – MEXICO (0 – 0) vanuit een hotelbed in Johannesburg. AUSTRALIË – NEDERLAND (2 – 3) Wat een spanning. Samen met ruim 25 KLM mensen in de lobby van een hotel in Johannesburg. Bijzondere sfeer want ik was plots meer ‘Belg’ dan ik mezelf voelde.

Toen volgde een vlucht naar Addis Ababa. Daar zag ik in de hotellobby URUGUAY – ENGELAND (2 – 1). Op zondagavond zat ik samen met Jean Jacques voor een televisie in een hotel in Nekemte. BELGIË – RUSLAND (1 – 0). Ik schreef er al eerder over. Dankzij een Ethiopische ‘internet-dongel’ kwamen we de uitslagen te weten. Toen volgde NEDERLAND – CHILI (2 – 0) bij de Abba’s in Nekemte – een klein televisietje maar erg enthousiaste “oranje-supporters’ – die Ethiopische priesters.

PORTUGAL – GHANA (2 – 1) zag ik samen met Per in een hotel in Mekelle (Tigray, Ethiopië). Het is mooi en opvallend dat ALLE Afrikanen supporteren voor ALLE Afrikaanse ploegen. Hier is het veel meer dan een landen-aangelegenheid. Zij zijn trots op alle Afrikaanse ploegen – het continent is belangrijker dan het land. Dat is iets dat wij totaal niet kennen in Europa.

En toen zag ik RUSLAND – ALGERIJE (1 – 1) wel en BELGIË – ZUID KOREA (1 – 0) zag ik enkel in samenvatting want de Ethiopische televisie gaf de voorkeur aan Rusland – Algerije. Een begrijpelijke keuze in het kader van wat ik hierboven beschreef.

In Addis Ababa zaten we lekker te eten terwijl elders in het hotel de spanning hoog opliep bij BRAZILIË – CHILI (1 – 1 en 3 – 2 na penalty’s). We konden via het ‘juichen’ de uitslag raden. COLOMBIA – URUGUAY (2 – 0) heb ik in m’n eentje vanuit m’n hotelbed gezien.

Gisteren bestond uit veel wachten en aanschuiven. Een vlucht van 5,5 uur van Addis Ababa naar Maputo. Isabel stond me op te wachten. Even via huis – om me op te frissen – en dan meteen door naar een familie-bijeenkomst in Mozal. Een spannende avond. NEDERLAND – MEXICO (2 – 1) met mijn Mozambikaanse schoonfamilie die me veel plaagde. Maar uiteindelijk een mooie overwinning dankzij penalty-held Klaas Jan Huntelaar.

Huntelaar scoort - Maputo juicht

Huntelaar scoort – Maputo juicht

Geen gemakkelijke overwinning. Mexico was duidelijk beter in de eerste helft. Robben was de beste man in het veld. Fijn dat Wesley Sneijder z’n wk-goaltje heeft gemaakt. En voor het eerst in twee maanden heb ik alcohol gedronken. Twee glaasjes cognac. Daar had ik nog een andere – heel goede – reden voor. Dat lees je in een ander blogje. Vanavond kijk ik mogelijk thuis naar twee andere achtste finales …

WK 2014 BRAZILIË – Deel 8