Tags

, , , , ,

Dit stukje gaat maar ten dele over voetbal. Het is tenslotte een rustdag op het WK in Brazilië. Ik kijk even terug naar het WK in Mexico in 1986. Meer bepaald naar iets wat mijn vader overkwam.

De Rode Duivels - Mexico 1086

De Rode Duivels – Mexico 1986

Ik woonde toen in Wyns (Friesland). De Belgen gingen na een moeizame eerste ronde als één van de ‘beste derdes’ door naar de laatste zestien. In deze 1/8ste finale moesten de Rode Duivels het opnemen tegen de Sovjet Unie. De wedstrijd begon om vier uur plaatselijke tijd. Dat betekent tien uur ’s avonds in België en Nederland. Mijn vader was aangestoken door het enthousiasme in België en wilde de wedstrijd graag zien. Maar hij was geen nachtbraker. Hij stond wel voor dag en dauw op. Dus, niet getreurd hij stelde de video-recorder in en zat de volgende ochtend in alle vroegte voor de buis in Boechout. Om half acht ging de telefoon over in Friesland. Mijn vader hing aan de lijn. Ik was nog maar nauwelijks wakker want ik had tot laat genoten van de overwinning van de Rode Duivels. Na verlengingen versloegen zij de Russen met 4 – 3. Mijn vader wilde de uitslag weten. “Ja maar jij zou toch naar de video kijken?” vroeg ik. “Ja, dat deed ik ook. De volle 90 minuten. Want zo heb ik de video-recorder geprogrammeerd. Maar toen kwamen er verlengingen en die heb ik niet opgenomen …”  Hahaha. Lachen. De arme man heeft de spannende toegift dus niet gezien.

En hij heeft van deze (begrijpelijke) fout geleerd. Een kleine week later speelt België de kwartfinale tegen Spanje. Zelfde scenario als hierboven beschreven. Mijn vader stelde de video-recorder in met de ‘eventuele extra tijd’ voor het geval het weer zou uitdraaien op een verlenging. En je raadt het al … hij belt me weer de volgende ochtend met de vraag naar de uitslag. Ik probeer nog: “Maar Papa, je hebt toch …” “Ja, dat heb ik maar er moesten penalty’s genomen worden en daar heb ik geen rekening mee gehouden. Ik zag enkel de eerste twee penaltys ’s en toen sprong de video uit.” Hahaha – nog harder lachen dan de vorige keer. Ik kon hem geruststellen. België is door naar de halve finale. Ze hebben alle vijf de strafschoppen omgezet in goals. Adiós España.

Over de verloren halve finale tegen het Argentinië van Diëgo Maradona heb ik hem niet gehoord zover ik me kan herinneren.

Voor de jongere lezers van dit blog … in 1986 bestond er nog geen internet of uitzending gemist. En een video-recorder is een apparaat dat … nou ja, google dat maar …

WK 2014 BRAZILIË – Deel 11

ps. Herkennen jullie de spelers op de foto nog van het meeste succesvolle Belgische team op een WK ooit – tot nu toe?

Advertentie