Tags

, , , , ,

Laat ik beginnen met het tegenovergestelde van sportiviteit. Een uiterst domme uitspraak van VRT presentator Karl Vannieuwkerke.

Quote van Karl Vannieuwkerke

Quote van Karl Vannieuwkerke

Een rare opmerking maar naar ik nu begrijp was het een ‘grapje’ in de richting van Jan Mulder. Tja, ik heb de Sporza-uitzending niet gezien. Ik kijk ook geen VI-Oranje. Ik mis snorremans Derksen niet. Ik kijk ‘sport’ via de Mozambikaanse televisie en vaak kijk ik naar Supersport 3 (Zuid Afrika). Een goed programma met veel deskundigheid van analisten en commentatoren.

Ik heb de wedstrijd BELGIË – ARGENTINIË (0 – 1) gezien samen met de kleine Belgische gemeenschap in Maputo. De meeste Belgen wisten dat ik daarna een kilometer verderop naar NEDERLAND – COSTA RICA ging kijken. En ze hebben me allemaal veel plezier gewenst. Niks jaloezie voor zover ik kon merken. De Nederlandse gemeenschap is veel groter. Ik denk dat er zeker 150 supporters waren op de ambassade. Een groot scherm, een bar, broodjes en bijna iedereen in het oranje. Isabel in haar Bavaria-jurkje had net op tijd de Belgische kleurtjes van haar wangen geveegd. Vuvuzela’s, ratels, toeters, bellen en veel zingen. Alsof je op een tribune ter plekke in Salvador bent. Ik ken een aantal van de andere supporters en zij kwamen me ‘troosten’ na het onnodige verlies van de Rode Duivels. Iedereen hoopte op een halve finale van de Lage Landen. Enfin, het heeft niet mogen zijn. Waarschijnlijk is een 1/4 finale het hoogst haalbare voor dit jonge, onervaren team. Ik kon de knop gemakkelijk omzetten – gemakkelijker dan ik zelf had verwacht. Ik ga nu vol voor Oranje. En wat een mazzel voor van Gaal – zijn gedurfde wissel met Krul is fantastisch uitgepakt. Ik verwacht dat ze Argentinië tamelijk gemakkelijk kunnen verslaan. Maar dan. Een finale tegen DUITSLAND … dan wordt 1974 weer eindeloos besproken, vrees ik. Geen van de Oranje-spelers was dan al geboren. Of tegen BRAZILIË. De favoriet, het thuisland … het zal toch niet waar zijn dat ze een vierde wk-finale verliezen. Nee Koen, dat is doemdenken. Niet doen. En vergeet niet ze hebben Louis van Gaal – om maar niet over Arjen Robben en Dirk Kuyt te spreken …

En de Tour is begonnen. Mensen die me al langer volgen of kennen weten dat ik nog meer van wielrennen dan van voetballen hou. Jammer dat ik weinig zal zien van deze editie van ‘De Ronde van Frankrijk’. Ik luister wel af en toe naar het laatste half uur via de radio op internet. Hopelijk blijven we bespaard van ‘doping-perikelen’. En Wimbledon – nog zoiets waar ik vroeger uren kon naar kijken. Dat doe ik niet meer. Te voorspelbaar, een te klein groepje aan de top om mijn interesse vast te houden. Ik trek mijn wandelschoenen aan en ga mijn bijna-dagelijkse wandeling maken. Koptelefoon op en een uurtje flink doorstappen. Tot zover mijn eigen ‘sportieve activiteit’.

WK 2014 BRAZILIË – Deel 12