Tags

, , ,

Al weken had ik deze dag in gedachte om een stukje te schrijven over BELGIË – NEDERLAND. Beter bekend als ‘de derby der Lage landen’. Een klassieker onder de interlands. Ik had gehoopt op een affiche zoals hierboven beschreven. Een mooie halve finale op het WK in Brazilië maar het heeft niet zo mogen zijn. Toch heb ik veel herinneringen aan ‘El Classico aan de Noordzee’.

Ik ben een paar keer ooggetuige geweest. Zo herinner ik me de wedstrijd NEDERLAND – BELGIË in de poule-wedstrijden voor het WK in Spanje (1982). Al lang van tevoren had ik met Bart H afgesproken om naar deze wedstrijd in de Kuip te gaan kijken.  Wij (België) kwamen er nauwelijks aan te pas. De Rode Duivels waren namelijk al geplaatst voor het WK in Spanje. Nederland won met 3 – O.  Walter Meeuws kreeg een rode kaart. Bart was blij maar ik was de laatste die lachte. België ging door, Nederland was uitgeschakeld.

Een hoogtepunt was de beslissing-wedstrijd voor het WK in Mexico. Herfst 1985. BELGIË – NEDERLAND in het Anderlecht-stadion. In die tijd werden voetbalwedstrijden niet vanzelfsprekend uitgezonden door de NOS of BRT. Ik maakte een afspraak met Dominic om in Brussel te gaan kijken. Het werd een legendarische wedstrijd.

16/10/85

16/10/85

We vertrokken in Leeuwarden met onze Renault 4. Op weg naar Boechout. Ruim vier uur rijden. Vandaar uit gingen we met een bus naar Brussel. Ik hoorde voor het eerst in mijn leven ‘oerwoud-geluiden’ als een donkere speler aan de bal was. Ik schaamde me kapot. Wat een verachterlijk gedrag van oer-domme supporters. Vercauteren naaide Kieft een rode kaart aan. De Belgen wonnen. Dezelfde Vercauteren scoorde 1 – 0. Ik kwam rond 4 uur ’s ochtends weer thuis in Boelenslaan (Fryslan). Ine draaide zich slaperig om met een gemompelde felicitatie. De wedstrijd was toch uitgezonden op Nederland 1. Een maand later verloor België met 2 – 1 in koud Rotterdam maar het doelpunt van Grün was genoeg voor plaatsing. De Rode Duivels sneuvelde in de halve finale (zomer 1986) tegen Argentinië van Maradona.

Er volgde nog een paar derby’s waar ik bij was maar het is woensdag 9 juli 2014 (verjaardag van Isabel) – bijna tien uur ’s avonds in Maputo (22.00u) – vier uur ’s middags in Sao Paulo. Tijd voor het ‘heden’. “Dit was Andere Tijden Sport – terug naar onze tijd”. Hetzelfde Argentinië speelt vanavond tegen Nederland. Ik hoop  op een mooie overwinning voor ‘van Persie en Co’ en zondag een legendarische finale tegen Duitsland. Wordt (vanzelfsprekend) vervolgd.

WK 2014 BRAZILIË – Deel 13