Tags

, , , ,

Je kunt de afgelopen dagen geen krant (op internet) openen of er staan foto’s of filmpjes van mensen die een emmer ijskoud water over zich heen kieperen. Of het zijn anderen die dat doen. Vaak bij beroemde mensen.

Ice Bucket Challenge in Boston © NBC News

Ice Bucket Challenge in Boston © NBC News

En dit alles om aandacht en geld te vragen voor de ziekte ALS. Wil je daar meer over wilt weten, klik dan HIER. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van die ziekte gehoord, dus je kunt concluderen dat zo’n rage effect heeft. Als ik de cijfers moet geloven, heeft het inderdaad geld in het laatje gebracht.

Ik heb moeite met zo’n oproep. Ook Facebook staat vol met dit soort oproepen. Ik zou ze het liefst allemaal blokkeren en bannen van mijn pagina’s. Ik gruwel van al die oproepen om een ‘tegeltekst’ te delen als je iemand kent die aan kanker is overleden. En al helemaal als het woord ‘vechten’ valt …

Val me niet lastig met dit soort oproepen.

Val me niet lastig met dit soort oproepen.

BAH BAH BAH … ik vind het verschrikkelijk. Ik waardeer dat mensen geld ophalen voor goede doelen. Ik stop altijd iets in de collectebus als ze bij me aanbellen. Ik stort anoniem geld op rekeningen / goede doelen waar ikzelf voor kies. Maar bespaar me dit soort soft-porno-achtige oproepen.

Nog zo’n paar voorbeelden: ‘Deel dat als je van je moeder houdt’. ‘Deel dit als je een fantastische dochter hebt en heel veel van haar houdt’. En dan allerlei oproepen om voor de traditionele Zwarte Piet te stemmen of voor het behoud van negerzoenen. Alsjeblief zeg … Wat een flauwekul allemaal. Ik sta mogelijk op lange tenen van hele goeie vrienden, lieve volgers of familie. Maar ik weet echt wel wat het betekent om kanker te hebben, ik heb het van dichtbij meegemaakt. Ik denk er vaak genoeg aan maar ik gruwel ervan dat ik telkens door anderen en hun oproepen op Facebook, Twitter of Instagram verplicht ben om daar weer over na te denken. Dankje de koekoek.