Tags

, , , , , , , , ,

Ik twijfelde of ik dit stukje ‘Verkiezingen’ zou noemen of ‘Verkiezings-ellende’. Toch maar voor het eerste gekozen. Over een kleine twee weken zijn er presidentsverkiezingen in Mozambique. Er zijn drie kandidaten: Filipe Nyusi (Frelimo), Daviz Simango (MDM) en Afonso Dhlakama (Renamo). Ik was bijna vijf weken afwezig in Maputo maar bij terugkomst leek het wel of het hele land een bombardement had overleefd. Op elk mogelijk denkbaar plekje zie je posters met de foto van Nyusi. Je kunt de televisie niet aanzetten – noch op de openbare omroep, noch op de commerciële zenders – of je kijkt minuten lang naar filmpjes van Nyusi en Frelimo. Er moet een woord in het Portugees bestaan voor ‘overkill’ want iets anders kan ik er niet van maken.

Werkelijk overal kijk je naar het lachende, bolle gezicht van de voormalige minister van defensie. Zelfs onze muren en poort zijn ongevraagd volgeplakt met Frelimo-posters. Grrr.

Onze toegangspoort (met Todinho)

Onze toegangspoort (met Todinho)

De hele dag rijden auto’s, busjes, vrachtwagentjes rond met reclame voor Nyusi, meestal met zingende vrouwen met Frelimo tshirts of capulana’s. En veel vlagvertoon. Het lijkt wel of de twee andere kandidaten niet bestaan. Waarschijnlijk is dat in Beira anders want daar zijn Renamo en MDM groter dan Frelimo.

Wat mij het meest opvalt – frappeert – is het feit dat ook alle gemeentelijke gebouwen en voorzieningen vol hangen met Frelimo-reclame. De gemeentelijke markt hangt vol met grote spandoeken van Nyusi. De hekken bij grote verkeersknooppunten zijn behangen met Frelimo-banners. Niet toevallig beplakt door enthousiaste colporteurs, nee – door gemeente-personeel. Toen ik mijn verbazing hierover uitsprak was de reactie: “Ja, dat is normaal want de meerderheid van de gemeenteraad in Maputo is Frelimo dus zij kunnen dat bepalen. Zo simpel is dat.”

Elk avondjournaal heeft een blok van dertig minuten verkiezings-nieuws. De verhouding is ongeveer als volgt: twintig minuten voor Nyusi, vijf minuten voor Dhlakama en vijf minuten voor Simango. Totaal buiten elke verhouding.

De slogans van Nyusi vind ik best interessant. Volgens mij spreken ze elkaar tegen. Enerzijds staat er: “In de traditie van Mondlane, Samora, Chissano en Guebuza” – de vorige Frelimo-leiders – en anderzijds staat er: “Filipe Nyusi – voor verandering”. Dat eerste wil ik nog wel geloven, dat tweede durf ik hardop te betwijfelen. En als ik vraag waarom de totaal onbekende Nyusi de nieuwe leider wordt, worden er schouders opgehaald en vallen er woorden als ‘marionet’. Natuurlijk wordt hij verkozen, dat staat vast. Maar of hij de grote problemen waar Mozambique nog steeds mee kampt zal oplossen is verre van zeker.

Zin in meer, klik dan op onderstaand promotie-filmpje – “Man van het volk”.