Tags

, , ,

OneWorld.nl is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Het gratis tijdschrift OneWorld magazine verschijnt acht keer per jaar. OneWorld wordt uitgegeven door NCDO, de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling.

Zomaar drie (actuele) citaten over Afrika, gekopieerd van de website van One World.

Kenia – Nairobi. Het is tien uur s‘ochtends in Uhuru Park, Nairobi. Mensen kijken verrast om zich heen bij het zien van honderden vrouwen, en ook mannen, die met spandoeken en borden bij elkaar zijn gekomen om te protesteren tegen seksisme. Aanleiding is de manier waarop een Keniaanse vrouw vorige week werd behandeld door een groep mannen. De vrouw droeg volgens de mannen ‘ophitsende kleding’ en werd als straf publiekelijk uitgekleed. Onder de hashtag #MyDressMyChoice is een verhit debat over de kledingkeuze van vrouwen en alledaags seksisme ontstaan.

mydressmychoice1_1

My dress is my choice

Een vraag aan auteur Martin Meredith

Het begin van de mijnbouw in Zuid-Afrika eind 19e eeuw doet denken aan de verhalen over China’s invloed in Afrika aan het begin van de 21e eeuw. Zijn hier parallellen te trekken?
“Zeker. Maar wel op de Chinese manier. China bouwt voetbalstadions in ruil voor olie. Ze profiteren van de ‘ontwikkelingshulpmoeheid’ van Europa. En Afrikaanse landen zijn het zat om de les gelezen te worden over goed bestuur. China maakt slim gebruik van de hebzucht van leiders in veel Afrikaanse staten. Over het algemeen denk ik dat de Chinese invloed in Afrika meer goed dan slecht is. Vooral nu in China ook meer aandacht komt voor milieu en voor arbeidsrelaties. De Chinese overheid en bedrijven bemoeien zich liever niet met binnenlandse politiek. Maar in mijn boek noem ik ook het voorbeeld van Sudan. Daar moest China zich wel in de politiek mengen. Er is duidelijk verandering.”

In Tanzania werkt 88% van de vrouwen.  In Nederland is dat 58%. Meer weten? Ga naar de data-atlas. Klik HIER