Tags

, , , , , ,

Voor het eerst sinds ik weer even in Nederland ben, blijf ik een hele dag thuis. Nou ja, even naar de buren voor een bakje koffie en een sapje. Ik heb een aantal cadeautjes besteld en die worden vandaag thuis bezorgd. Ik installeer me aan de grote tafel. De computer voor het grijpen, de radio op Classic FM, de administratie ligt uitgespreid rondom de kerstroos. Geen kerstboom dit jaar. Ik moet nog een aantal bonnetjes verwerken. Brieven beantwoorden en aan een paar instanties doorgeven dat ik mijn Yahoo-adres niet meer gebruik. Zoals ik al eerder vertelde loopt het Umoja-programma ten einde. Daarom is het des te opmerkelijker dat ik vanochtend vijf werk-emails krijg. Leuk en ook een beetje vreemd. Ik beantwoord ze allemaal.

Op de radio hoor ik dat de uitvaart van koningin Fabiola is begonnen. Ik zet de radio uit en zet de televisie aan. Ik blijf verder werken maar kijk met één oog naar NPO 1. Ik word tot tweemaal toe gebeld – door dezelfde jongen – foutief verbonden. Ik lees een paar dagelijkse blogs en deel op Facebook een foto waarop een door de regen ondergelopen Avenida Samora Machel te zien is. Op de achtergrond staat het stadhuis van Maputo. Ook Isabel stuurt een whatsapp-bericht over de hevige regenval. Ook in Bergen op Zoom regent het en waait het hard. Op de televisie zie en hoor ik de jonge kroonprinses Elisabeth in mooi Nederlands en Frans iets zeggen over tante Fabiola. Een ander mooi moment is het optreden van een Spaans koor uit Vilvoorde, inclusief handgeklap en castagnetten. Een glimlach verschijnt op vele gezichten.

Er zijn al voortdurend terugkijk-momenten naar 2014 op de televisie en op de radio. Ook op internet verschijnen de eerste overzichten. Wat deed ik zelf ook alweer in januari 2014? Autokeuring, een weekendje Nelsspruit, veel famille-bijeenkomsten en een onzeker begin van Umoja 2014.

1 januari 2014 Aldovanda en Isabel

1 januari 2014 Aldovanda en Isabel

We vierden de jaarwisseling bij Carla en Sergio Andrade in Liberdade (Matola, Mozambique). De foto hierboven – met mijn lief en haar jongere zus – is mijn eerste foto van 2014. Kort na middernacht. Aftellen, vuurwerk afsteken, elkaar feliciteren en omhelzen en een glaasje champagne drinken. Nauwelijks verschil met een jaarwisseling op de Holleweg. Met één belangrijk verschil … de temperatuur. Ook de jaarwisseling naar 2015 vier ik met mijn Mozambikaanse familie.

Het is stil vandaag. Niemand om tegenaan te praten. Geen Todinho die komt afwassen of mijn bed opdekt. Geen Isabel die vraagt of we vanavond in bed een nieuwe aflevering van Breaking Bad kijken. Bewust een dagje rustig aan doen, terugkijken en een beetje mijmeren over de toekomst. Een vaas met witte avalanches bij de foto van Ine. Ik ben benieuwd wat ik volgend jaar schrijf over 2015. Hoe gaat het met Catelijne en Jules in 2015? Hoe gaat het met Olivia, Carmen, Ender en Icarus? Waar wonen wij en heb ik (voldoende) werkzaamheden? Veel vragen zonder een antwoord op dit moment. Wel het volle vertrouwen dat er voor ons allemaal weer mooie zaken zullen gebeuren. Onverwachte dingen, nieuwe gezichtspunten, fijne ontmoetingen. Over drie weken is het zover … 2015. Eerst nog een weekendje ‘verjaardag-sinter-kersten’. Morgen nog even naar de stad om de laatste cadeautjes te kopen. Volgende week gaan lunchen met mijn moeder en later terug naar mijn andere huis en naar Isabel. Joepie. Met bijna onmiddellijk veel bezoek uit Vlaanderen en Nederland. Kerstavond bij de familie Sampaio. Op safari naar Swaziland. Een boottochtje naar Xefina. En voor we het weten kijken we naar het vuurwerk en maak ik mijn eerste foto van 2015. Wedden dat daar mijn mooie Afrikaanse liefde op zal staan? Ik voel me – ondanks veel weemoed in Bergen op Zoom – een gelukkig mens.

Advertentie