Tags

, , , , , ,

Ik ga nog even door met (slecht) nieuws uit Mozambique. Het televisie-journaal en de kranten openen allemaal met de grote overstromingen in het midden van het land. De onophoudelijke regenbuien van de laatste dagen en weken hebben het peil van de rivieren gigantisch verhoogd. De Licungo en Lugela-rivier staan ruim zes meter hoger dan het meest kritieke punt. De watermassa die het journaal laat zien is spectaculair maar vooral hallucinant.

Mocuba district (born: STV journaal)

Mocuba district (bron: STV journaal)

Er worden achttien kinderen vermist. De stroming is te hevig om op onderzoek uit te gaan. Het gevaar van elektrocutie is levensgroot. In het Mocuba district zijn ruim 15.000 gezinnen getroffen. STV spreekt zelfs van 100.000 gezinnen met ernstige wateroverlast in de grote regio. Twee bruggen op de grote doorgaande weg (EN1) zijn ingestort. Krantenkoppen spreken van een ‘opsplitsing van het land in twee delen – alarmfase rood’.

Overheidsfunctionarissen klagen steen en been voor de camera’s. Ze spreken van een ‘trieste’ situatie. Ik denk dat ze zich moeten schamen voor zoveel wanbeleid. De wegen zijn slecht. De bruggen zijn nauwelijks onderhouden. Dat weet iedereen. En iedereen weet ook dat het elk jaar opnieuw regent – van ongeveer half december tot eind maart. Soms iets eerder, soms iets later.

En om nog even terug te komen op het bericht van gisteren – het dodenaantal in Chitima is opgelopen tot 72. De politie beschouwt het als een terroristische aanslag en doet onderzoek. ’t Zal me benieuwen … In de Mozambikaanse pers wordt NIET gesproken over krokodillengal-gif. Dat is enkel terug te vinden in internationale publicaties. Waarschijnlijk om het ‘aantrekkelijker of mysterieuzer of Afrikaanser’ te maken. Shame on them !!!

Morgen nog meer nieuws uit Mozambique. Het lijkt wel een themaweek.

Advertenties