Tags

, , , ,

Laat ik beginnen met een foto uit de krant.

Het Mozambikaanse parlement

Het Mozambikaanse parlement

Dan volgt onmiddellijk de vraag: ‘Wat valt je op?’

Het antwoord is gemakkelijk … een boel lege stoelen. Ja, dat is de politieke werkelijkheid in Mozambique. Eergisteren kwam het nieuwe parlement voor het eerst bijeen na de verkiezingen van 15 oktober 2014. De volksvertegenwoordigers werden geïnstalleerd. Nou ja, de aanwezige politici werden geaccrediteerd na een gezamenlijke eed van trouw.  159 van de 250 verkozen Mozambikanen kwamen opdagen. 142 (van de 144) leden van Frelimo de grootste partij, 17 leden van MDM. De 89 verkozen leden van Renamo, de grootste oppositiepartij boycotten deze inauguratie. Dat was geen verrassing, ze hadden het uitgebreid aangekondigd. Hun woordvoerder werd zelfs gearresteerd.

Deze eerste bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de vergiftiging in Tete. Daarna werd de oude voorzitter herkozen. 142 stemmen voor deze vrouw en 17 onthoudingen. Keurig volgens verwachting.

Ondertussen vertoont de oppositieleider zich persoonlijk in de getroffen gebieden in het noorden. Zijn PR werkt uitstekend. Ook morgen laat hij verstek gaan in Maputo als de nieuwe president wordt beëdigd.

Ik vind deze hele gang van zaken behoorlijk vreemd. Maar er is niets nieuws onder de zon. Ook in 2010 gebeurde hetzelfde. De afwezige parlementsleden hebben nu 30 dagen de tijd om zich alsnog aan te melden. Doen ze dat niet dan vervalt hun zitje (en hun vergoeding). Mochten alle Renamo-leden weigeren de eed af te leggen vervalt ook hun partij-subsidie. Zij overwegen ook om de provincie-raden te boycotten met dezelfde tactiek. Ik betwijfel of ze dat ook zullen doen in het midden van het land waar ze in drie provincies de meerderheid hebben. Ze schreeuwen het van de daken: ze willen een autonoom bestuur in het midden en het noorden. De oude vijanden van de burgeroorlog staan opnieuw tegenover elkaar met de hakken in het zand. Veel ‘power play’. Ik ben benieuwd naar de komende weken, laten we hopen dat de zaken niet uit de hand lopen.