Tags

, , , ,

Mijn vijfde dag en eindelijk heb ik weer eens internet. Ik heb er ook niet erg naar gezocht. Ik ben twee dagen bij een groot stuwmeer in het noorden van Mozambique. Zo’n 2,5 uur rijden van Tete. De reis vanuit Maputo naar Tete hebben we in twee dagen gereden. Dat ging prima. Tussen Vilanculos en de brug over de Save is de EN1 nog steeds een nachtmerrie. Een eindeloze hoeveelheid kuilen in de weg. Dat is dus voortdurend slalommen en vaak even de berm in om brokken te vermijden.

Maputo – Tete, in totaal bijna 1600 kilometer, inclusief een kleine omweg bij Inhassoro. We logeren even buiten deze provincie-hoofdstad in de B&B van Frank. Een Vlaming (uit Turnhout) die al twintig jaar in Mozambique woont. Het is lang geleden dat ik zo uitgebreid Vlaams met iemand sprak. Frank kent de familie Sampaio al ruim tien jaar. En zoals ik al eerder zei, ik ben hier om aanstaand weekend de driedaagse ceremonie mee te vieren ter gelegenheid van één jaar na het overlijden van Sr. Sampaio. (Een beetje een rare zin.) Ik was nooit noordelijker dan Inchope geweest. Nu dus wel, in de provincie Tete, grenzend aan Zimbabwe, Zambia en Malawi. Een belangrijk gebied, vooral door de grote stuwdam van Cahora Bassa – in de Zambezi-rivier.

Cahora Bassa

Cahora Bassa

De dam en waterkrachtcentrale van Cahora Bassa is de derde grootste ter wereld. Destijds nog gebouwd door de Portugese kolonisator. En sinds vorig jaar voor 100% in handen van de Mozambikaanse overheid. Daarnaast is er hier in de buurt een enorme hoeveel steenkool gevonden. Tel dat op bij de grote hoeveel gas en petroleum voor de kust … dan begrijp je dat er politieke spanningen zijn. Wie mag met zijn vingertjes het diepst in de snoeppot?

De natuur is adembenemend. Ik zit in een eenvoudige lodge. Het is laag-seizoen. Een paar Zimbabwaanse vissers, een Zuid Afrikaanse man op de motor en een koppeltje erg verliefde Mozambikanen. Straks nog een wandeling naar het water en morgen nog wat hoger de bergen in. Twee dagen een ouderwets vakantie-gevoel. Donderdagochtend haal ik Isabel op bij het vliegveld van Tete. Wanneer ik weer internet heb, meld ik me opnieuw.