Tags

, , , , , , , ,

Ik had dit stukje ook ‘Buikpijn (2)’ kunnen noemen. Ik las vanochtend vroeg een paar bladzijden in “De Cirkel” (Dave Eggers) waarin Mae, het hoofdpersonage, een rondleiding geeft in een diepzee-aquarium. Voedertijd voor een haai en een octopus. Ik werd ongemakkelijk tijdens het lezen van deze passage. Een soort angst bekruipt me dan. Ik ben in het algemeen niet angstig aangelegd. Maar bij een zee aquarium loop ik rond met buikpijn.

Aquarium vis

Aquarium vis

Het sterkst kan ik mij dat herinneren van het aquarium in Bonifacio op Corsica. Ruim dertig jaar geleden. Ik heb geen claustrofobie maar daar moest ik naar buiten – het daglicht in. Ik word bang bij het kijken naar rare vissen cq watermonsters. Mijn maag speelt op. Ik zweet en het haar op m’n armen gaat overeind staan.

Bron © Zee aquarium Bergen aan Zee

Bron © Zee aquarium Bergen aan Zee

Raar dat ik zo (primair) reageer op deze engerds want ik hou erg veel van snorkelen. Ik geniet met volle teugen van de grote kleurenpracht en de diversiteit. Ik ben wel altijd op mijn hoede.

De laatste keer dat ik een zee aquarium bezocht is bijna twee jaar geleden in Kaapstad. Heel mooi. De meeste ‘bakken’ ogen liefelijk en krijgen mijn volle aandacht. Aan de bakken met ‘monsters’ loop ik vlug voorbij met mijn ogen dicht of ik kijk de andere kant op. Nou ja, ik gluur toch een beetje en voel dan onmiddellijk de ongemakkelijkheid opkomen in mijn buik. Gauw wegwezen en dan vlug op zoek naar lieflijke clown-visjes of zeepaardjes.

Van eenzelfde orde is mijn hoogtevrees. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik in het algemeen geen hoogtevrees heb maar op sommige momenten voel ik wel mijn maag verschrompelen en het ‘schiet in mijn benen’ bijvoorbeeld als ik vanaf een hoge brug – met open reling – naar beneden kijk. Hoge gebouwen hebben soms glazen liften en dan kun je veilig naar beneden kijken. Ook dat hoort niet tot mijn favoriete genoegens. Ik herinner me ook de lift – het laatste stukje – van de Eiffeltoren in Parijs. Ook niet mijn beste herinnering. Als ik dan eenmaal boven ben is alle ongemak onmiddellijk verdwenen en geniet ik van de spectaculaire uitzichten. Zo ook vanaf het voormalige World Trade Center in New York (voor 11 september) of Chrysler Building. Wie kerkent deze ‘buikpijn’ voor rare vissen of diepte-vrees?