Tags

, , , , , , ,

Ik schreef er al vaker over: de politie in Mozambique. Er gaat geen week voorbij of ik heb wel een gesprekje met één van hen. Verkeerscontroles. Ik ben er al aardig aan gewend. Ik maak een vriendelijk praatje in mijn beperkt Portugees. Rijbewijs, autopapieren, internationaal rijbewijs, dire, (kopie van mijn) paspoort. Alles is in orde. En dan lopen ze meestal een rondje om te kijken of de wegenbelasting en de radio-tax zijn betaald. Soms proberen ze me nog te bekeuren omdat ik geen Mozambikaans rijbewijs heb. En als ze niets kunnen vinden volgt meestal de vraag om een kleine bijdrage te geven voor een drankje of hun lunch. Nee dus.

Politie in Maputo

Politie in Maputo

Ik telde vanochtend tijdens het wegbrengen van Isabel het aantal verkeersagenten dat ik zag. Ik raakte de tel kwijt na twintig. Ik herken de meeste agenten want ze staan vaak op dezelfde plekken al dan niet het verkeer te regelen. Soms blazen ze op hun fluitje of gebaren ze heel druk dat je moet doorrijden. Soms geven ze toestemming om door rood te rijden. Ze doen hun best om het verkeer vlot te laten doorstromen – richting binnenstad van Maputo.

Als ik dan een uurtje later – na een bakje koffie in één van mijn café’s – weer naar huis rij, zie ik nog steeds veel politie. Maar duidelijk minder bezig met het verkeer. Eén op de twee agenten is druk in de weer met zijn / haar mobieltje. Ze bellen of sms’en heel wat af en ik betwijfel of dat iets met hun werk te maken heeft. Toevallig lees ik vanochtend een artikel – Police “The Weakest Link” in Mozambican State – over de politie. Klik HIER.

En dan nog iets – het heeft onrechtstreeks ook met de politie te maken. Er werd gisteren een (politieke) moord gepleegd in Maputo. Gilles Cistac (53) verliet het terras waar hij elke ochtend koffie drinkt en hij werd vanuit een rijdende auto beschoten. Vier kogels troffen doel. Hij stortte ter plekke neer en overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Het avondjournaal besteedde meer dan een uur aan deze moord. Cistac is zowel Frans als Mozambikaans staatsburger en hoogleraar staatsrecht aan de bekendste universiteit van Maputo. Zijn interpretaties van de constitutie zijn vaak onderwerp van gesprek (discussie) en worden vaak bekritiseerd door Frelimo, de leidende partij in Mozambique. Hij werd een paar jaar geleden – door hetzelfde Frelimo – gepasseerd als rechter voor het Afrikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Uiteraard is nog niets bewezen maar het lijkt op een politieke (huur)moord. Zijn laatste uitspraken over autonomie van provincies / regio’s lijken teveel op uitspraken van Renamo-leider Dhlakama. Een spontane demonstratie volgde gisteren. De vrijheid van meningsuiting wordt ook hier bepleit. De eerste internationale reacties komen op gang. Frankrijk en USA veroordelen deze brute moord.  De eerste “Je suis Cistac” uitingen verschijnen op Facebook. Wordt vervolgd.