Tags

, , , , ,

Een mooie zonnige ochtend in Bergen op Zoom. Ik zit op mijn werkkamer. De radio staat aan. Ik hoor dat er een stroomstoring is in Noord Holland. Dat klinkt vertrouwd, althans het woord ‘stroomstoring’. Ik ga naar beneden en zet de televisie aan. Even kijken naar het NOS-journaal. Ik zap ook naar RTL-Z. Er is nog veel onduidelijk. De journalisten van dienst improviseren en bellen met allerlei woordvoerders. Een RTL-dame spreekt over ‘complete chaos’ omdat stoplichten het niet doen. Ik kan enig gegniffel niet onderdrukken. Schiphol en de NS hebben overlast. Mensen zitten vast in liften – dat lijkt me heel vervelend. Dezelfde dame hoopt dat mensen in de treinen over genoeg drinkwater beschikken. Het klinkt in mijn oren allemaal erg overdreven. Er verschijnen al snel grappen op Twitter en Facebook. Deze vind ik wel leuk: “Er staat in de Bijenkorf al drie uur lang een Belg op de roltrap”.

Stroomstoring

Stroomstoring

Ik ben tenslotte ‘ervaringsdeskundige’. Er gaat bijna geen week voorbij of de stroom valt uit in Mozambique. Je moet er mijn blog maar eens op nalezen. En dat haalt zelden het plaatselijke journaal. Hier worden radio- en televisieprogramma’s onderbroken en aangepast.

En afgelopen dagen had ik nog een andere associatie aan Mozambique. Een veel dramatischere herinnering. Ik schreef daarover in december 2013. Het vliegtuigongeluk van vlucht LM 470, een Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) vlucht met een Embraer. Het vliegtuig was onderweg van Maputo naar Luanda (Angola). Het verdween van de radar en stortte neer in het grensgebied Zimbabwe / Namibië. Alle 34 inzittenden zijn om het leven gekomen. De piloot heeft zijn toestel doelbewust laten neerstorten terwijl zijn collega naar de wc ging. Grote familiale zorgen – een zelfmoord en een scheiding – lagen aan de basis van dit drama. 

Ik schreef er destijds bij dat ik dit bericht nauwelijks in Vlaamse of Nederlandse kranten kon terugvinden. Een ver-van-mijn-bed-show. Nu zie ik wel dat deze vlucht staat opgenomen in alle overzichten van verongelukte vliegtuigen door toedoen van de piloot. Een verschrikkelijk drama voor alle betrokkenen. Daarbij vergeleken stelt een stroomstoring in de polder nauwelijks iets voor.

Advertenties