Tags

, , ,

Het ruikt heerlijk in huis. Verse soep, spaghetti bolognese. Een kraam met speelgoed-ijsjes. Yvonne, Jules en de jongens zijn op bezoek. Ik krijg een tekening met Afrikaanse dieren. We hangen een lamp op. Jules geeft me een spoedcursus ‘digitale televisie instellen’. Ik geniet met volle teugen.

Driemaal Schyvens

Driemaal Schyvens

En dan zet ik de computer en de televisie aan. Steve Stevaert heeft een eind aan zijn leven gemaakt. De meest populaire politicus van Vlaanderen, althans zo’n jaar of vijftien geleden. Voor hem werd deze Witte Donderdag een zwarte dag. Zelfmoord. Na de afschuwelijke daad van ‘de co-piloot’ worden we opnieuw geconfronteerd met suïcide. Een laffe daad? Schaamte? Mentale stoornis? Ik weet het niet en wie ben ik om daar over te oordelen?

En alsof het nog niet erg genoeg is – er is nog meer afschuwelijk nieuws. Uit Kenia. Honderdzevenenveertig mensen – bijna allemaal studenten – zijn vandaag vermoord door terroristen van Al-Shabaab. Een paar dagen geleden zat ik aan Bep en Pierre nog enthousiast te vertellen over Kenia. De aanslagen van 2013 in winkelcentrum Westgate hebben diepe wonden geslagen en opnieuw wordt Kenia nu getroffen door een barbaarse daad. In gedachte ben ik bij mijn vrienden in Nairobi en Mombassa.

Een avond vol contrasten. Ik wilde vanavond nog een appeltaart bakken, daar wacht nog maar even mee.