Tags

, , , ,

Al dagen wordt het nieuws geopend met verschrikkelijke beelden. Er is weer sprake van ernstige xenofobe acties. In Zuid Afrika worden buitenlanders vermoord, winkels van niet-Zuid Afrikanen worden geplunderd. Afschuwelijke taferelen. Ze zijn niet nieuw maar de xenofobie is weer heftig opgelaaid.

Bron: Koerant.co.za

Bron: Koerant.co.za

Migranten zijn het slachtoffer. Mozambikanen, Zimbabwanen, Somaliërs … ze zijn hun leven niet zeker deze dagen. Het begon in Soweto, een deel van Johannesburg. Maar de afgelopen weken sloeg het geweld over naar andere steden, zoals Durban. Ditmaal wierpen inwoners van Johannesburg – zeg maar gerust: plaatselijke bendes – blokkades op met brandende autobanden en sommeerden ze buitenlanders om terug te keren naar hun land van herkomst. In Durban was een grote vredesdemonstratie als reactie op het geweld.

Er circuleren waarschuwings-smsjes – ook hier in Maputo – om bepaalde wegen en plaatsen te mijden. De ouders van Isabel waren een paar dagen op familiebezoek in Johannesburg maar zijn vervroegd teruggekeerd naar huis. En nu lopen ze opnieuw gevaar want er wordt om vergelding en wraak geroepen. Zij rijden namelijk in een auto met een Zuid Afrikaans nummerbord. Bij de grens werd vanochtend geschoten en werden er stenen gegooid naar Zuid Afrikaanse vrachtwagens. De grens is tot nader order gesloten. Ook in het noorden van Mozambique moeten Zuid Afrikaanse arbeiders thuis blijven.

We gaan vanavond op verjaardagsvisite – Mangaze is jarig. Een weekendje Nelspruit hebben we tot nader order geschrapt. Idiote wereld. En hoe gaat het ondertussen in Nederland met de discussie over ‘bed, bad en brood’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers?