Tags

, , , ,

Omdat ik op dit moment geen groot project om handen heb, neem ik kleinere klussen aan. Een beetje terug naar mijn vroegere leven als ‘rollenspel-acteur’. Zo bereid ik me op dit moment voor op mijn rol als Vasco da Gama. De Portugese ontdekkingsreiziger.

Vasco da Gama

Vasco da Gama

In die hoedanigheid zal ik vanmiddag een select gezelschap van ruim dertig mensen verwelkomen op de Sanjeeda. De grootste dhow op de Indische Oceaan.

We voeren een kleine act op, mede ondersteund door twee drummers, een timbila-speler en een danseres.

Ik zal de gasten wat uitleggen over het schip en ze een beetje vertellen over het rijke verleden van de Afrikaanse oostkust. En natuurlijk over de legendarische zeereis die de Portugese ontdekkingsreiziger maakte.

Vasco da Gama leidde de eerste expeditie van Portugal naar India (1497 – 1498).

En naar goed Mozambikaans gebruik – sic – hebben alle voorbereidingen flink vertraging opgelopen. Mijn kostuum had afgelopen zaterdag al klaar moeten zijn. Niet dus. Vanochtend ging ik voor de derde keer langs bij de kleermaker. Veel excuses want de regen had roet in het eten gegooid. Daar was ik al bang voor want het regende afgelopen nacht en ochtend onophoudelijk. Een beetje vreemd voor deze tijd van het jaar.

Waarschijnlijk kijk ik vanavond met veel plezier terug op dit klusje maar nu zit er een knoop in mijn maag. Plankenkoorts. Dat zou een zeebonk als Vasco da Gama niet mogen overkomen. Nou ja, beter wat zenuwen dan scheurbuik, cholera of typhus.