Tags

, , , ,

Het zou te gemakkelijk zijn om er hier een kwisvraag van te maken. Wie zijn ‘Harry Bosch’ en ‘Gabriël Allon‘? En wat hebben ze met elkaar gemeen? Het antwoord is voor liefhebbers van thrillers erg eenvoudig. Het zijn de hoofdpersonages in de boeken van respectievelijk Michael Connelly en Daniel Silva. En ze waren mijn fictieve metgezellen de afgelopen tien dagen. Ik dacht dat ik de bijna dertig boeken van Michael Connelly wel had gelezen. Maar toen ik wat gedetailleerder ging zoeken kwam ik toch een aantal titels tegen die ik niet ken. Vooral zijn ouder werk. Dat is nu ook verkrijgbaar voor mijn e-reader. Kort na elkaar las ik de afgelopen weken: ‘Donkerder dan de nacht’ (A Darkness More Than Night) en ‘Hartzuur’ (The last coyote).

Donkerder dan de nacht

Donkerder dan de nacht

Aan de hand van zijn bevindingen op de plek van een moord stelt oud FBI’er McCaleb het profiel op van een maniakale moordenaar. En dan blijkt dat er maar één iemand is die in dat profiel past, iemand met wie hij in het verleden heeft samengewerkt en die ook voor de lezers van Michael Connelly’s boeken geen onbekende is: rechercheur Harry Bosch.” Als vanouds heb ik ook van dit boek genoten. Michael Connelly heeft een meeslepende – beetje no-nonsense schrijfstijl. Ik hou ervan. Los Angeles heeft me tijdens een vakantie in 1995 niet kunnen bekoren maar door Connelly’s boeken overweeg ik om ooit een tweede bezoek aan de Stad der Engelen te plannen. O ja, een ***1/2 in mijn persoonlijke beoordeling.

Hartzuur

Hartzuur

Harry Bosch wordt gedwongen zichzelf eens recht in de ogen te kijken. Hij schrikt. Zijn vriendin is bij hem weg, hij drinkt weer en zijn huis staat op instorten na een nieuwe aardbeving in LA. Hij wordt geschorst en moet zijn politiepenning (tijdelijk) inleveren. Bosch gaat met tegenzin naar de verplichte sessies bij een politietherapeute, gaandeweg geeft hij toe aan wat al jaren aan hem knaagt: de onopgeloste moord op zijn moeder. Stiekem heropent hij de zaak die hem sinds zijn twaalfde achtervolgt … Een spoor dat dertig jaar geleden aan de zelfkant van het leven begon, leidt Harry onmiskenbaar naar het meer welvarende deel van de stad.” Goed, soms iets te traag en iets teveel good guys, bad guys. Wel goed voor *** sterren.

Het Engelse meisje

Het Engelse meisje

“Als een mooie jonge Engelse vrouw op Corsica verdwijnt, is de ­carrière van de Britse premier in gevaar. Via via wordt Gabriel Allon betrokken bij deze verdwijning. Hij doet zijn uiterste best om de vrouw op te ­sporen en terug naar huis te brengen. Corsica, Jeruzalem, Marseille, Londen, Cap Gris Nez … het zijn maar een paar plaatsen van handeling. “ Het hoofdpersonage in de boeken van Daniel Silva is de Israëlische kunstrestaurateur en meester-spion Gabriël Allon. Er zijn nog niet zoveel boeken verschenen voor de e-reader. Een paar jaar geleden las ik “De Moskou Regels” en dat smaakte naar meer. “Portret van een Spion” viel me erg tegen. Toch heb ik opnieuw een Gabriel Allon Thriller gedownload. En daar heb ik geen spijt van. Goed voor ***1/2 sterren. Een soort ouderwets Frederick Forsyth boek. En leuk om veel plekken te herkennen waar ik zelf ben geweest. En mijn boeken-vrienden op dit moment zijn Carl Mørck, Assad en Rose. De liefhebbers weten wat een bijzonder drietal dat is …