Tags

, , , , , ,

Een paar weken geleden zat ik in Zundert onverwacht aan tafel met Pierre. We hadden elkaar al een paar keer eerder ontmoet maar veel verder dan handen schudden waren we niet gekomen. Dat hebben we tijdens een heerlijk etentje (dankjewel gastvrouw) flink ingehaald. Pierre is een bijzonder mens. Heel binnenkort wordt hij 65. Nog lang niet het moment om achter de figuurlijke geraniums te gaan zitten. Nee, in tegendeel. Pierre is actiever dan ooit tevoren. Hij heeft zich namelijk tot doel gesteld om gedurende 2015 honderd dagen te werken in honderd verschillende beroepen. En zijn werkgevers betalen hem daarvoor honderd euro (per dag). Op het eind van dit jaar heeft hij dus 10.000 euro bij elkaar gewerkt. Dat geld gebruikt hij voor de noodzakelijke uitbreiding van een school in Kenia.

Neem vooral een kijkje op de website van 100xhonderd. Klik HIER. Pierre is bijna halverwege zijn honderd opdrachten. Hij vertelde die avond uitgebreid over zijn dagen als meubelmaker van kerkmeubilair, als communicatie-medewerker van Emiel Roemer (SP), als ober, enzovoort. Maar de zwaarste dag tot nu toe is zijn dag als kleuterjuf ‘Meneer Pierre’.

Meester Pierre

Meneer Pierre

Ik citeer Pierre: “Dagklus 23: Vierentwintig kinderen van 4 tot 6 jaar waren vandaag aan mij toevertrouwd op de Don Sarto Basisschool in Tilburg. Op initiatief van leerkracht Anneke Mommers en met instemming van directeur Ludy Meister heb ik een hele dag meegedraaid in een van de drie kleutergroepen. Een enerverende ervaring die bij mij tot nog meer respect en bewondering heeft geleid voor de leerkrachten op deze ‘moeilijke’ school in de ‘moeilijke’ wijk Broekhoven. Als “meneer Pierre” heb ik mogen meedoen en meemaken wat het is om een klas kleuters te vermaken en ook nog wat te leren. Toen ze ontdekten dat ik ook kon fungeren als een boom waar je in kon klimmen, was het ijs definitief gebroken. Een dankbare klus …”

Elke week schrijft hij een column over zijn werkzaamheden in Het Brabants Dagblad. En volgend jaar hoopt hij dat er daadwerkelijk een nieuw schoolgebouw staat in Chitsukwa (Kenia). Ik ga later nog wat uitgebreider schrijven over het Keniaanse aspect van 100xhonderd. Voor nu zou ik zeggen: voeg Pierre toe aan je favorieten-lijst en volg de volgende 65 werkdagen van een zeer bevlogen man. Pierre … het gaat je goed.