Tags

, , , ,

1 mei – een vrije dag in Mozambique. De meeste werknemers gaan ’s morgens naar het grote plein voor het Centraal Station in Maputo. Elk bedrijf is te herkennen aan een eigen, uniek tshirt. Voorzien van het bedrijfs-logo en een slogan. Op het eind van de ochtend lopen ze allemaal mee in de traditionele 1 mei demonstratie.

1 mei - Dag van de Arbeid

1 mei – Dag van de Arbeid

Vervolgens gaan ze met z’n allen naar een restaurant voor een gezamenlijke lunch op kosten van de baas. Heel populair – de meeste werknemers zijn eenvoudig te lijmen met een gratis tshirt en een gratis lunch.

Voor het eerst dat ik Isabel ken, gaat ze vandaag niet, net als heel wat collega’s. Als een soort stilzwijgend protest tegen de leidinggevenden. Er is veel ongenoegen over de ontslagen in november, de lage salarissen en het gebrek aan communicatie.

Een vrije dag betekent ook dat er veel gefeest wordt. Wij gingen naar een lobolo-ceremonie van een nichtje. Morgen begint het gewone weekend – opnieuw met een lunch, ditmaal in onze tuin met tien vriendinnen van Isabel. Morgen ben ik de chef.