Tags

, , ,

Het is 4 mei. Vanavond staat Nederland stil bij de verschrikkingen van WO II. Twee minuten stilte. Kransen worden gelegd, er wordt herdacht en morgen wordt de bevrijding gevierd. Loesje heeft het eenvoudig samengevat: “De beste manier om slachtoffers te herdenken is nooit meer een nieuwe oorlog beginnen.”

Stilstaan is iets dat je in het ochtend- en avondverkeer in Maputo ook heel vaak moet doen. Het is een dagelijks ritueel van stapvoets rijden en je vooral niet laten wegzetten door andere – asocialere – chauffeurs. Meestal in vrachtwagentjes en xapa’s. Maar ik kan er zelf ook wat van – anders kom ik nooit op de bestemming. Gelukkig heeft dat nog nooit tot een aanrijding geleid. Afkloppen. Hopen dat het zo blijft.

De laatste week moet ik vaak even stilstaan omdat de gemeente de bomen aan het snoeien is. Er staan nog best veel bomen in Maputo en die moeten van tijd tot tijd gekortwiekt worden.

Kruispunt Av 25 Setembro - Av Guerra Popular

Kruispunt Av 25 Setembro – Av Guerra Popular

De opdracht aan de chauffeurs is: “Kijk uit, wijk uit naar het andere baanvak” want de bomensnoeiers gaan gewoon hun gang. Verkeer of geen verkeer. Op bovenstaande foto hebben ze net de takken weggesleept naar het trottoir – dus moeten de voetgangers op straat lopen. En omdat ik stilstond bij het stoplicht had ik tijd voor een kiekje.

En op dezelfde avenida’s is de grootste ergernis het dubbel en driedubbel parkeren / stationeren. Dat is dus stilstaan tot mevrouw (en soms mijnheer) zo goed is om haast te maken bij het uitstappen – natuurlijk vlak voor de deur van het kantoor. Al bij al heel wat om stil te staan vandaag.