Tags

, , , , , , , , , , ,

De volgende vijf verhaaltjes. Van F tot J.

F – Fietsvakantie Samen met Ine op fiets-vakantie gaan was geen goed plan. Geen haalbare kaart. Ze had zo haar eigen geschiedenis met fietsvakanties. Ik beperkte me tot wat lange dagtochten. Zo herinner ik me een tocht van Wyns naar Borger en een week later terug. Ik fietste ook van Bergen op Zoom naar Sint Idesbald (Koksijde). Ine en de kinderen gingen met de auto. Eén keertje ging de fiets mee naar Frankrijk. Mijn beklimming (en afdaling) van de Col d’Aubisque vanuit Laruns hoort bij de stoere verhalen die ik mijn kleinkinderen wil vertellen. Maar het absolute hoogtepunt onder dit kopje, is de fietsvakantie samen met Jules. Van Vlissingen naar Maastricht. Hij was een jaar of twaalf. Vijf dagen. Alles mee in fietstassen. Tent, slaapmatjes, kookspullen, regenkleding, enzovoort. In de Limburgse heuvels ontdekte Jules dat zijn vader beschikt over beperkte klim-kwaliteiten, veel minder dan in zijn verbeelding. Hij verwoordde zijn teleurstelling als volgt: “Het is alsof ik voor de tweede keer in mijn leven hoor dat Sinterklaas niet bestaat.”  En hij trok weer een sprintje berg-op naar een denkbeeldige finish.

G – Ger Waarschijnlijk is dit niet de meest voor de hand liggende associatie. Ik verklaar me nader. De meeste mensen kennen het begrip ‘ger’ onder de meer bruikbare Turkse benaming: ‘Yurt’.

Wakker worden in deze ger, ergens in Mongolië

Wakker worden in deze ger, ergens in Mongolië

Een Mongoolse, ronde tent. In 2009 maakte ik één van mijn mooiste reizen. Veertien dagen rondtrekken door Mongolië. We hadden onze eigen tentjes bij. Tweede helft augustus. De zomer loopt op z’n eind. De plaatselijke bevolking maakte zich stilaan op om terug te keren naar lager gelegen gebieden. ’s Middags kon het nog 25c zijn en een paar uur later was de wereld wit. Een combinatie van de eerste sneeuw en hagel. Tweemaal was het te koud om in een klein tentje te slapen. Dan zochten we onderdak in een ger. Zoals op bovenstaande foto. Je ziet vast de kachelpijp. ’s Avonds werd de kachel flink opgestookt met hout. Ik sliep heerlijk. En onderweg speelden we (Marcel, Saskia, Linde, Alice en ik) ons historisch ‘Ger-woord-spelletje’.

H – Hotel Ik denk dat ik voor het eerst in een hotel sliep toen ik bijna vijftien was. Hotel de la Poste in Larochette (Luxemburg). Wij gingen elk jaar met het gezin op vakantie. Altijd met de tent en heel af en toe een huisje in de Ardennen. Een enkele keer in een pension. Mijn zus is veertien jonger dan ik. Kamperen met een baby in die eerste herfstvakantie na haar geboorte was iets te veel van het goede. Wij gingen dus ‘op hotel’. Voor het eerst. Een beetje ouderwetse grandeur. Ik herinner me heel goed de geur van veel boenwas en dat we onze laarzen buiten moesten uittrekken en dan op kousenvoeten naar binnen. Ook de kinderwagen die wij ijverig door bospaadjes hadden geduwd moest buiten worden afgespoeld. Sinds 2003 slaap ik bijna honderd nachten per jaar in hotels. Een effect van het vele buitenlandse werk. Ben ik een fan? Nou nee, niet echt. Maar ik heb er geen hekel aan zolang er maar sanitair – een wc en een douche – op de kamer is want met mijn handdoekje en toilettas aanschuiven in een gang voor een gedeelde badkamer … liever niet. Dat hoort bij jeugdherbergen en slapen op Griekse daken – best al lang geleden.

I – Israel Heel lang heb ik mezelf voorgenomen om niet naar Israel te gaan. Als een soort persoonlijk protest tegen hun Palestina-politiek. Als student liep ik rond met een Palestijnen (Arafat) sjaal. Verschillende vrienden gingen een jaar in de kibboets werken. Ik was deels jaloers en deels boos op ze. En met ouder te worden wil ik nog wel eens terugkomen op eerder ingenomen standpunten. Zo ook het gevoelige onderwerp ‘Israel’. Laat het duidelijk zijn dat ik nog steeds gruw van de politiek van Netanyahu. Er bestaat maar één oplossing en dat is de twee-landen-optie maar dat zal ik in mijn leven waarschijnlijk niet meer meemaken. Oké Koen, terug naar je onderwerp. 2011 – ik reisde in mijn eentje naar Israel.

Bij de Klaagmuur (Jeruzalem)

Bij de Klaagmuur (Jeruzalem)

Twee weken. Eerst een paar dagen in Tel Aviv. Daarna een week in Oost Jeruzalem en vervolgens nog een paar dagen in Tel Aviv. Veel dag-uitstappen. Naar de West-bank, naar Bethlehem, naar het noorden, naar de Dode Zee en veel ronddwalen in de oude stad. Een bijzondere dag was het bezoek aan Yad Vashem. Ik blogde toen al maar ook die blogs zijn verloren gegaan. Een bijzondere reis.

J – Johannesburg Kortweg ‘Joburg’. Egoli, city of gold en er zijn nog meer bijnamen voor de grootste stad van Zuid Afrika. Ook heel lang een bestemming die op mijn boycot-lijst stond. Dat had natuurlijk alles te maken met het afschuwelijke apartheids-regime. Maar toen ik in 2004 de kans kreeg om naar Johannesburg af te reizen ivm ons Umoja-programma was ik maar al te blij. Ik logeerde in Melrose maar ging aan het werk in Soweto en Timbisa. Een half jaar later was ik er ook op vakantie. Met Ine. Het was het begin- en eindpunt van onze reis die ons van Johannesburg, via Blyde River Canyon, Krugerpark, Swaziland, Durban, Kokstad, East Londen … helemaal naar Kaapstad bracht. Een geweldige reis met z’n tweetjes. We hadden er toen gelukkig nog geen weet van dat het ook onze laatste, gezamelijke vakantie-reis zou worden. Terug naar het heden. Vanuit Maputo is Johannesburg een lang-weekend-bestemming geworden. Eens per jaar een dag of vier naar Joburg. Altijd iets cultureels. Shoppen. Familie bezoeken. En nog veel meer. Niks mis mee.