Tags

, , ,

Afgelopen maandag was er een conferentie over malaria in Mozambique. Ik schrik van de cijfers. Ik voeg wat informatie toe die ik links en rechts van internet heb geplukt. Vorig jaar werden bijna 5,5 miljoen gevallen van malaria gediagnosticeerd in Mozambique. Meer dan 3000 mensen zij er aan overleden. Baltazar Candrinho, hoofd van het ministerie van Nationale Malaria gezondheidsprogramma’s presenteerde deze verontrustende cijfers. “Malaria is één van de belangrijkste oorzaken van overlijden, met name onder kinderen onder de vijf jaar oud.” De exacte cijfers waren 5.485.327 gevallen van de ziekte, resulterend in 3245 sterfgevallen. Dit is in vergelijking met de 3,9 miljoen gevallen en 2.941 sterfgevallen in 2013 een flinke toename. Het aantal gevallen is gestegen met 40% en het aantal sterfgevallen met ruim 10%.

Bron © wired.co.uk

Bron © wired.co.uk

Anti-malaria campagnes focussen zich op drie belangrijke componenten. Sproeien in huizen tegen muggen; uitdelen van behandelde muggen-netten en de verspreiding van anti-malaria geneesmiddelen aan zwangere vrouwen. Toch zijn er problemen. Sommige families laten de ‘spuit-teams’ niet toe in hun huizen. Daarnaast worden de netten – vooral aan de kust – niet gebruikt ter bescherming tegen muggen maar als visnet. Wat ook een negatief effect heeft op de plaatselijke vis-stand want zij vangen ook heel jong spul. Ook de voorlichting op het platteland – zeker aan zwangere vrouwen – is voor verbetering vatbaar.

Tot nu toe ben ik (wij) gevrijwaard van malaria. Hopen dat het zo blijft. Toch blijft het uitkijken. Een groot geluk is een grote boom in onze tuin die vol hangt (zit) met vleermuizen. Zij verorberen de meeste muggen, daar ben ik van overtuigd. Wij hebben erg weinig muggen in huis. En officieel is Maputo malaria-vrij maar natuurlijk raken ook hier mensen besmet. Eén van de dodelijke slachtoffers dit jaar is een oom van Isabel. Ik schreef er eerder over. Hij woonde in de meest noordelijke provincie van het land. Morgen weer wat vrolijker nieuws.