Tags

, , , , , , , ,

Met veel plezier las ik het boekenweek-geschenk 2015. En afgelopen week zagen we alle twaalf afleveringen van de Vlaamse politieserie Salamander. Isabel uiteraard met de Engelse ondertiteling.

Boekenweek-geschenk 2015

Boekenweek-geschenk 2015

“Pierre is een beginnende zestiger en ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, hoe die tot stand kwam, over haar intense kinderwens en zijn twijfel over zijn rol als vader.”

Het is het vierde of vijfde boek dat ik las van Dimitri Verhulst. En ook dit keer met veel plezier. Ik begrijp dat ze hem hebben gevraagd om het boekenweek-geschenk te schrijven. Hij schrijft goed en zijn boekjes zijn nooit dik, eerder dun. “De zomer hou je ook niet tegen” is in feite een lange monoloog, een vertelling van een man. En de toehoorder is een ‘potplant’. Een zwaar mentaal gehandicapte jongen die niet kan en zal antwoorden of reageren. Noch op het verhaal van Pierre , noch op de situatie waarin hij hem heeft gebracht. Er staan prachtige zinnen in het boekje en niet alleen omdat het Vlaamse woorden, zinnen en uitdrukkingen zijn. “Dankjewel CPNB voor het cadeautje. Ik heb ervan genoten”.

Salamander - de serie

Salamander – de serie

De meeste volgers van mijn blog weten dat wij (Isabel en ik) van films en series houden. Toch is het altijd weer een flinke opdracht om een serie te vinden die we allebei willen zien. Onze voorkeur gaat uit naar Engelstalige series met Engelstalige ondertiteling. Dan ontgaat er ons niet zo heel veel. Zonder ondertitels schiet mijn kennis van het Engels – en al haar dialecten – erbij in.

Als ik voorstel om naar een Franse of Scandinavische film of serie te kijken, krijg ik vaak als antwoord: “Not now, probably another time.” Als ik mijn lief herinner aan ‘Overspel’ en ‘De geheimen van Barslet’ – twee Nederlandse series die we met plezier hebben gezien – kan ik haar overhalen om aan mijn kerstcadeautje – dankjewel zus – te beginnen. Salamander.

Een Vlaamse top-cast. Een ijzersterk begin, een intrigerend gegeven. Uit zesenzestig kluizen van vooraanstaande Belgen worden persoonlijke eigendommen gestolen. Brieven, compromitterende foto’s, uittreksels van geheime bankrekeningen, enzovoort. De top van het bedrijfsleven, de politiek, justitie, de kerk en het koninklijk huis is door deze diefstal vatbaar voor chantage. De hele inbraak wordt geheim gehouden. Een tipgever ontmoet Paul Gerardi en zo raakt deze politieman betrokken. Niet enkel zakelijk maar ook privé. Ik vertel niet verder …

Een prima serie. Onderhoudend en spannend. Soms iets teveel uitgemolken. Het verhaal was ook te vertellen in acht afleveringen in plaats van twaalf. En Gerardi ontsnapt wel erg vaak uit hachelijke situaties. We krijgen mooie plaatjes van Brussel en Vlaams Brabant te zien maar ik denk dat de echte stad levendiger is, wat de achtervolgingen toch wat ongeloofwaardig maken. Maar dat terzijde. Dus ook voor dit cadeau zeg ik tegen de gever: dankjewel.