Tags

, , ,

In het algemeen valt de bewegwijzering in Nederlandse en Belgische steden heel goed mee. En meer en meer laten we ons leiden door een navigatiesysteem. Ingebouwd in de auto of op onze smartphone. Wegwijzers in Maputo? Dat is een combinatie die hier nauwelijks bestaat. Wel op de grote wegen omheen Maputo. In de stad? Vergeet het maar. Met één uitzondering. Zie onderstaande foto.

Fronteira

Een eenzame wegwijzer

Ik sta bijna dagelijks voor dit stoplicht. Kruising Av. Vladimire Lenine en Av. 25 de Setembro. Je ziet waarschijnlijk ook de zielige wegwijzer. Fronteira. Met een pijl rechtdoor. Dit bord is volkomen verwaarloosd, vereenzaamd en totaal overbodig in een stad zonder bewegwijzering. Het wijst de richting aan naar de grens. Welke grens? Waarschijnlijk de grens met Zuid Afrika of die met Swaziiland. Dat is op dat punt in de stad nog dezelfde richting uit. Beide grenzen zijn ongeveer honderd kilometer verwijderd vanaf dat kruispunt. Je vindt geen wegwijzers in de binnenstad. Een oppervlakte van ongeveer 5 bij 5 kilometer. Leve de Tom Tom. Leve Google Maps.

Ik wees Isabel op dat bord. Ze had het nooit eerder gezien. Meestal gaat het schuil achter andere auto’s, bussen, xapa’s of voetgangers.  Welkom in Maputo Baixa.