Tags

, , , , , , , , , ,

Het is alweer drie weken geleden dat ik mijn reis-abc’tje heb aangevuld. Vandaag weer vijf nieuwe verhaaltjes.

P – Parijs Dit is waarschijnlijk de stad in het buitenland die ik het vaakst heb bezocht. Als kind in 1964. De eerste keer als volwassene was in 1976. Ik zat nog op de middelbare school – enkele maanden voor ons afstuderen. Ik had al een tijdje mijn eerste auto. Het was een impuls-bezoek. We hoorden dat er twee lesuren zouden uitvallen de volgende dag. Dat betekende veel teveel tijd om rond te hangen. Daar hadden we geen zin in. Ik weet niet wie het plan beraamde maar de volgende dag tuften we ’s morgens om zeven uur richting de Franse hoofdstad. Ik herinner me het euforische gevoel toen we in het zonnetje een kop koffie dronken op de Place du Tertre in Montmartre. We voelden ons echte bohémiens. Er volgden nog vele bezoeken aan de lichtstad. Nog een keertje met vrienden, tweemaal met Ine, met onze kinderen, in mijn eentje om een tentoonstelling van Tine de T te zien en in 2012 met Isabel.

Met Isabel in Parijs (2012)

Met Isabel in Parijs (2012)

En begin juli staat er een volgend bezoek op de planning. Met mijn nichtje en mijn Mozambikaanse familie.

Q – Qatar Dit is een beetje smokkelen. Ben ik wel of niet in Qatar geweest? Ik heb geen stempel in mijn paspoort van deze olie-staat. Dat was wel de bedoeling want als het anders was gelopen woonden mijn zoon en zijn gezin vandaag in Qatar. Niks zo veranderlijk dan contracten van multinationals. Enfin, dat is een heel ander verhaal. Toch voeg ik Qatar toe aan mijn lijst. Ik was vier keer een aantal uren op het internationale vliegveld van Doha. In 2010 tijdens mijn reis naar Bangkok. En vorig jaar  als tussenstop tussen Maputo en Denpasar.

R – Roemenië Waarom niet schrijven over Rome of Riga of Rotterdam? Ja, dat had ook gekund maar over Rome schrijf ik vast wat vaker de komende weken. Stichting Broersma nodigde me uit om mee te gaan als theaterregisseur cq drama-docent naar Iaşi in Roemeens Moldavië. Een drieweeks theaterproject met de poppenspel-afdeling van de plaatselijke kunst-hogeschool. Het werden drie onvergetelijke weken. Het begin van mijn buitenlandse werk-avonturen. We maakten en speelden de voorstelling ‘Masă’ (tafel) op verschillende scholen en weeshuizen. Een jaar later bezocht ik Iaşi opnieuw in de hoop op vervolgprojecten maar we kregen onvoldoende steun van plaatselijke overheden. Door slecht weer en het uitvallen van een Tarom-vliegtuig moesten we met de trein van Boekarest naar Iaşi. Een reis van bijna acht uur. Niets mis mee want daardoor zag ik ‘iets’ meer van het land. Nou ja, vanachter het raampje dan toch.

S – Swaziland Vaste volgers van mijn blog weten ondertussen dat we regelmatig naar Swaziland gaan. In minder dan twee uur rijden vanuit Maputo ben je in dit kleine Afrikaanse land. Voor ons een mooie weekendbestemming. Nog even teruglezen? Klik weekend Swaziland. Er even helemaal uit. Een wildpark, het Bush-Fire-Festival of goedkoop boodschappen doen. En als we naar Durban gaan voor een wat langer weekend, rijden we ook door Swaziland zoals Nederlanders door België rijden op weg naar Frankrijk.

T – Texas Op onze rondreis (2002) door de zuidelijke staten van de USA deden we ook Texas aan. Texas is een grote staat en door films en de televisie hadden we al een beeld. De populaire serie ‘Dallas’ heeft daar natuurlijk veel aan bijgedragen. We bezochten en verbleven in Galveston (viel een beetje tegen), Houston (Nasa, Space Centre) en Dallas. Het bezoek aan het Sixth Floor Museum (JF Kennedy) en de Southfork Ranch waren hoogtepuntjes.

In Dallas (Texas)

In Dallas (Texas) (2002)

En dit blog eindig ik zoals ik begon: met Paris. Ditmaal een stadje in Texas aan de grens met Oklahoma. Beter bekend van de film ‘Paris, Texas’ uit 1984 van Wim Wenders met legendarische muziek van Ry Cooder. We verbaasden ons over de verloedering van het stadje. Maar een kwartiertje later ontdekten we de nieuwe stad – aan de andere kant van de rondweg. USA heeft genoeg ruimte, ze beginnen gewoon een nieuwe stad te bouwen, op enige afstand van de rotzooi waar ‘white trash’, zwervers en hippies een onderkomen vinden.