Tags

, , , ,

Ik moet later nog een keer een wat langer stukje schrijven over ‘postzegels’ en de verzamel-drift van mijn vader (zaliger). Ik lees met grote regelmaat een Engelstalige, Mozambikaanse krant op internet. Zo blijf ik een beetje op de hoogte van het laatste nieuws. Wat schets mijn verbazing? De aankondiging dat er nieuwe postzegels zijn verschenen.

Mozambikaanse postzegels

Mozambikaanse postzegels

Bovenstaande zegels zouden goed in de verzameling van mijn broer passen. Op advies van mijn vader spaarden wij ‘België’ en een thema-verzameling. Onze Bart: ‘Dieren’ en ik: ‘Sport’. De mooiste zegels kwamen uit het Midden Oosten. Dubai, Qatar en andere Emiraten. Die zegels werden echter nooit gebruikt in die landen. Het was een handels-object. Verzonnen voor (Westerse) verzamelaars. Deze Mozambikaanse zegels zouden zomaar in dit rijtje kunnen thuishoren.

In Maputo zie ik nog met regelmaat ouderwetse rode brievenbussen. Uit de koloniale tijd. Ze zijn deels uitgebrand en niet meer in gebruik. Ik weet waar het hoofdpostkantoor  – Os Correios – is. Maar verder kom ik niet. Ik zal nooit of te nimmer een brief versturen met de lokale serviço postal. En ook het omgekeerde is niet aan te raden. Luus heeft het een keer uitgeprobeerd. Zij stuurde een ansichtkaart, een brief in enveloppe en een pakje naar ons huisadres in Maputo. Enkel de brief is aangekomen, een week of drie later. Van de kaart en het pakje ontbreekt elk spoor.