Tags

, , , , , ,

Weer iets dat ik van mijn to-do-list kan schrappen. Een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag. Wat een mooi museum. Ik heb met volle teugen genoten. Klein maar fijn. Het lijkt wel de zomer te worden van musea-bezoeken. Eerst het van Goghmuseum en het Rijksmuseum in Amsterdam. Later het Louvre in Parijs en ook het Uffizi-Museum in Firenze. En dan vergeet ik bijna allerlei musea in Rome op te noemen. Vandaag dus naar het Mauritshuis. Vele jaren geleden las ik met veel plezier ‘Het meisje met de parel’. En natuurlijk hoort ook De anatomische les (Rembrandt) tot het culturele erfgoed dat ik voor altijd ergens in mijn herinnering heb opgeslagen. En De Stier van Paulus Potter. Ik heb ze allemaal vandaag gezien.

Maar het pareltje van vandaag vind ik ‘Het Oestereetstertje’ (*) van Jan Steen.

Het oestereetstertje - Jan Steen

Het oestereetstertje – Jan Steen

Dankzij de audio-tour – gewoon via een app op mijn telefoon – werd ik in dit schilderij gezogen. Een ondeugend kijkende jonge vrouw zit aan een tafel met oesters. Ze nodigt mij als het ware uit om te proeven. Ja, dat doet ze – ik hou van oesters. En van ondeugende meisjes. Maar natuurlijk gaat er een wereld van symboliek achter dit tafereel schuil. Oesters en erotiek – een beproefde combinatie. Wil je meer lezen over dit (kleine) schilderij van Jan Steen? Klik dan HIER want het staat goed uitgelegd op wikipedia.

Ik ga gauw nog een keer terug want vandaag heb ik enkel de hoogtepunten van Het Mauritshuis met volle aandacht bekeken. En wat is de hofstad toch mooi en statig. De wandeling over het Binnenhof en rond de Hofvijver maakte ik vaker maar was vandaag – met het zonnetje erbij – een aangename tijdsbesteding. Zo’n dagen mogen er meer zijn. Iemand nog een tip voor een museum / tentoonstelling in Nederland of België? Dicht over de grens in Duitsland mag ook.

(*) Je struikelt bijna over het woord … oester-eetstertje. Ook wel getiteld: Meisje, oesters aanbiedend.