Tags

, , ,

Ik schrijf weinig op mijn blog. Heb ik te weinig tijd? Nee. Heb ik te weinig inspiratie? Nee. Ik broed al bijna twee weken op een stukje. Over de honderdduizenden vluchtelingen die hopen op een beter leven in Noord- en West Europa. Dagelijks worden we overspoeld met beelden van bootvluchtelingen in Griekenland of Italië.

Bron: World Exposed

Bron: World Exposed

Ik schreef er al eerder over. Alle kranten hebben een lijvig dossier over deze problematiek. Menig blogger schrijft interessante stukken over het schijnbaar onoplosbare probleem. Lees bijvoorbeeld de stukken van Monique Samuel. Ook Eva Jinek vraagt haar gasten bijna dagelijks naar een oplossing. Niemand heeft een oplossing. En toch moet er iets gebeuren.

En ook ik heb geen oplossing. Natuurlijk niet. Ik kom niet verder dan een naïef idee. Open alle grenzen van Europa. Ik verklaar me nader. Als ik de meeste artikelen juist interpreteer, zijn het de relatief welgestelde mensen die zich wagen aan een oversteek naar Europa. Zij hebben geld en betalen grote sommen aan mensen-smokkelaars. Stel je nu eens voor dat mensen – noem ze vluchteling, immigrant of gelukzoeker – gewoon een ticket kunnen kopen voor een vliegtuig of een ferry. Dat geeft dan een boost aan vliegmaatschappijen en ferry-diensten. Zij nemen daarvoor veel extra personeel in dienst. Win Win. Bij aankomst in havens of op vliegvelden krijgen of kopen alle nieuwkomers een tijdelijk blauw-met-sterren-paspoort met een geldigheid van één tot vijf jaar. In dit paspoort staan alle gegevens van hun originele paspoort – naam, geboortedatum, nationaliteit, etc.

Daarna zijn deze mensen vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Er wordt niet extra voor hen gezorgd – geen opvangkampen, geen eindeloze procedures. Nee, ze zijn welkom om te proberen een nieuw leven op te bouwen op het continent dat zij hebben uitgekozen. Ze kunnen een treinticket kopen als ze verder willen reizen. Ze kopen een auto of liften. Ze betalen normale prijzen voor vervoer, onderdak en levensonderhoud. Dat moet toch mogelijk zijn als ze dat geld niet aan smokkelaars hebben betaald? Vervolgens proberen ze aan werk te komen. Zoveel honderdduizenden mensen extra vraagt toch ook om nieuwe huizen, zij moeten eten, hebben kleding nodig. Een heel potentieel aan mogelijkheden.

Ben ik naïef? Ja, vast wel. Natuurlijk ben ik naïef. So what? Maar nu geven we miljoenen – of zijn het al miljarden – uit om iets tegen te houden wat niet tegen te houden is. Europa, Libië en Turkije stop jullie geld in opsporing en berechting van de smokkel-maffia. Help ondertussen de echt arme vluchtelingen die de oversteek niet kunnen betalen. Doe iets en laat het niet over aan al dat rechts-populistisch geschreeuw in Europa.

Bezoek ook de site van Vluchtelingenwerk Nederland of Stichting Vluchteling.

Ik eindig met een citaat uit het blog van Arnold Karskens.

De onvolwassen Europese politiek verbaast overigens op meerdere terreinen. Deze week werd bekend dat de Europese Unie 2,4 miljard euro uittrekt voor extra hulp aan de migrantenopvang. Griekenland krijgt daarvan bijna een half miljard euro. Gelijktijdig hoorden vorige week zo’n vierhonderdduizend Syrische achterblijvers in Libanon en Jordanië van het VN Wereld Voedsel Programma WFP dat hun voedselrantsoen bij gebrek aan fondsen wordt gehalveerd.

In de praktijk komt het erop neer dat voor zo’n 96 procent van de regionaal opgevangen échte vluchtelingen minder geld beschikbaar wordt gesteld dan de circa vier procent die Europa toelaat. Daarmee voert de Europese Unie een soort migranten-apartheidssysteem: alleen de rijken kunnen Europa binnen komen, want zij bezitten minimaal duizend dollar. Wie geen geld heeft blijft achter en lijdt honger.

De gevolgen van de ongelijke behandeling laten zich raden: Het vergroot de animo om naar Europa af te reizen, en zie hier de vicieuze cirkel waar geen einde aan komt. Dit jaar wordt een recordaantal migranten verwacht, het aantal ligt volgens de VN in Griekenland nu al 750 procent hoger dan in 2014.