Tags

, , , ,

Op weg van Assen naar Heemstede maak ik een korte stop. Ik koop een pakje melk. Een halve liter ‘Biologische Halfvolle Melk’ van ‘Arla’. Er wordt op het pak nog melding gemaakt van ‘lekkere romige smaak’ En ‘Lekker uit de wei vol koeien, vogels en vlinders’.

Arla. biologische halfvolle melk

Arla, Biologische halfvolle melk

Ik lees verder op de zijkant van het pak. “Wat is biologische halfvolle melk? Onze halfvolle melk wordt puur natuurlijk gemaakt. Door koeien die, als het even kan lekker veel buiten lopen. Om te grazen op weilanden waar mals gras en bloemen groeien. Waar vogels scharrelen en vlinders fladderen.”

“En uit die verse melk halen we alleen wat vet. Wat overblijft is melk met een milde en 100% pure smaak. Hmmm, lekker.”

Ik verbaas me dat er geen rustiek vogel-gekwetter uit het pak komt. Ik lees verder … “Wat eten onze koeien? De koeien die onze biologische melk maken, eten & drinken zelf ook 100% biologisch. Zo graast een koe op een zomerse dag wel zo’n 60 kilo vers gras en bloemen. En drinkt zo’n 80 liter water. En daar maakt ze dan, rustig herkauwend, ongeveer 20 liter lekkere biologische melk van!”

Als de consument nu niet overtuigd is van de grote liefde tussen de koeien en Arla dan weet ik het ook niet. Ik ben verbaasd over dit laatste stukje informatie. Een koe eet op een zomerse dag 60 kilo vers gras en drinkt 80 liter water. Als je het mij had gevraagd zou ik deze hoeveelheden nooit hebben geraden. Stel je even voor … 60 kilo vers gras per biologische Arla-koe per zomerdag. Ik geloof het niet. 60 kilo. Zou dat echt waar zijn? Waar liggen die eindeloze weilanden met vers gras, kwetterende vogels en fladderende vlinders? Wat denken jullie: Waar of Onwaar? Ik kijk vooral uit naar reacties van boeren. Maar die hebben vast geen tijd om mijn blog te lezen, ze moeten vast verhaaltjes voorlezen aan hun koeien en liedjes zingen met de kalfjes.