Tags

, , ,

Als kind heb ik één keer het corso in Zundert bezocht. In 1993 nam ik de draad weer op. Als kersvers regisseur van Het Zunderts Toneel (Marathondans, They shoot horses, don’t they?) werd ik uiteraard uitgenodigd op het belangrijkste weekend van het jaar. In de Molenstraat keek ik mijn ogen uit.

In 1996 ontstonden de eerste plannen voor een bijzondere jubileum-viering van Het Zunderts Toneel. Ik bewerkte het toneelstuk Cyrano de Bergerac (Edmond Rostand) en Peter Dictus schreef nieuwe teksten op bestaande franse liedjes. Johan Brosens kwam met het idee om die voorstelling in de bouwtenten van het corso te spelen. Zeven buurtschappen voelden wel iets voor dat idee. Buurtschap De Berk werd voor een tijdje ons thuishonk en repetitielokaal.

Het decor werd bedacht door Johan van Trijp met assistentie van Mark van Beek. Een corsowagen-onderstel diende als podium. Omdat ‘Cyrano’ tot de verbeelding sprak ontwierpen Johan en Mark ook de wagen van buurtschap De Berk. Met hetzelfde thema. Als wederdienst beloofde de toneelclub om te figureren – samen met buurtgenoten – op de wagen. Als vanzelfsprekend nam ik de regie voor mijn rekening.

De eerste zondag van september 1997 zat ik voor het eerst in mijn leven op de grote tribune op De Markt. Naast de voorzitter.

“Cyrano” – Buurtschap De Berk

De spanning nam toe. De twee eerste prijzen waren nog niet vergeven. Ook de ‘Bonte Kermis’ (Buurtschap Tiggelaar) was een topwagen. Ik hoorde toen voor het eerst de woorden: “Jullie mogen stoppen.” Cyrano won het corso van 1997. De figuranten van De Bonte Kermis wonnen de eerste figurantenprijs en Tiggelaar de tweede plaats.

En het zal wel duidelijk zijn dat ik sindsdien geen corso meer heb gemist. Zie ik jullie zondag? Heel graag – tot dan.